Hlavní navigace

Firefox a nejlepší doplňky pro Google

22. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Provázanost Firefoxu a Google je patrná i bez instalace dalších doplňků. Přednastavená domovská stránka Firefoxu zobrazuje vyhledávač Google. Máte-li Google zvolen jako výchozí vyhledávač i v hledacím políčku Firefoxu, pak využijte funkce pro doplňování slov k tomu, že vám poslouží jako chytrá kalkulačka s nápovědou.

Potřebujete-li rychle něco spočítat, aniž byste opouštěli současnou webovou stránku nebo otevírali novou záložku, jednoduše zadejte požadovaný výpočet do vyhledávacího políčka. Podobně vám našeptávač poslouží při převodu jednotek. Zadejte například 21 km to a počkejte na zobrazení všech voleb pro převod na jiné jednotky délky.

Google Talk ve Firefoxu

Komunikační program Google Talk možná není tolik rozšířen jako u nás oblíbené ICQ nebo Windows Live Messenger, nicméně díky provázanosti s dalšími službami Google jej dříve či později využijete. Není přitom nutné jej instalovat jako samostatný program, využijte jeho integraci do bočního panelu ve Firefoxu.

V prohlížeči klepněte na nabídku Záložky|Správce záložek. V zobrazeném dialogu pak klepněte na tlačítko Nová záložka. Firefox vás vyzve k zadání jejího jména - napište Google Talk. Do políčka s adresou pak zadejte http://talkgadget.google.com/talkgadget/client. Zapněte volbu Načíst tuto záložku v postranní liště a potvrďte její uložení tlačítkem OK. Google Talk nyní zobrazíte pomocí funkce Záložky|Google Talk a můžete začít chatovat.

AdSense Notifier aneb kolik mám peněz

Pro majitele webů, kteří používají Google AdSense pro zobrazování reklamy, bude zajímavý doplněk AdSense Notifier, který ve stavovém řádku prohlížeče zobrazí informace o aktuálních výdělcích pomocí této reklamní služby. Kromě peněz vás informuje i o počtech zobrazení, kliknutí a dalších údajích.

Lepší RSS čtečka Google Reader

Výchozí vzhled čtečky Google Reader není zrovna nejsympatičtější, přestože řadě uživatelů vyhovuje díky rychlému načítání. Chcete-li si tuto RSS čtečku proměnit v dobře vypadající aplikaci, nainstalujte si rozšíření Better GReader. Po instalaci přejděte do nabídky Nástroje|Správce doplňků, označte Better GReader a klepněte na tlačítko Možnosti. Firefox pak zobrazí nastavení tohoto doplňku.

Volba Auto Add to Reader umožňuje automatické přidání RSS zdroje, jinými slovy odstraňuje dotaz týkající se toho, zda chcete zdroj přidat do Readeru nebo čtečky iGoogle. Další volbou můžete zapnout/vypnout automatické zobrazení náhledu, resp. můžete si pomocí třetí volby nechat náhledy na zprávy zobrazovat až po stisku tlačítka.

Velmi užitečnou funkcí je Smart Subscribe. Do pravého horního rohu jakékoli webové stránky totiž přidává ikonku se symbolem RSS a s její pomocí vám umožní rychlé přidání RSS zdroje z aktuální stránky do Google Readeru. Odpadá tedy nutnost kopírovat si adresu zdroje, pak jít do čtečky a teprve tam adresu přidávat. Navíc u stránek, ze kterých RSS zdroj již odebíráte, se tento zobrazí s fajfkou symbolizující odběr.

V nastavovacím dialogu si na záložce Skins můžete vybrat některý z dalších vzhledů pro Google Reader. Výsledek může vypadat jako na obrázku.

Ve spojení s RSS čtečkou od Google určitě vyzkoušejte také doplněk Google Reader Notifier, který vás bude informovat o počtu nových zpráv čekajících na přečtení. Jejich počet se zobrazí ve stavovém řádku prohlížeče, umístěním ukazatele myši nad něj uvidíte rozdělení podle jednotlivých zdrojů s novými zprávami.

Vylepšená poštovní schránka

Google Gmail způsobil revoluci v poskytování e-mailových schránek s vysokou kapacitou. Z původního 1 GB je dnes více než šestinásobek a nabízený prostor lze využít k mnoha dalším účelům nejenom pro ukládání zpráv. Prvním doplňkem, který ve Firefoxu ve spojení s Gmailem využijete, je Gmail Manager. Po instalaci vás bude informovat o nové poště ve vaší schránce na Gmailu prostřednictvím boxíku ve stavovém řádku prohlížeče.

Schránku u Gmailu můžete proměnit v internetové úložiště s doplňkem Gspace. Ten do Firefoxu doplní rozhraní podobné FTP klientům, pomocí kterého lze přistupovat do vzdáleného diskového prostoru na GMailu a používat jej k ukládání souborů. Není to příliš v souladu s pravidly Google a také je třeba myslet na to, že GMail dovede zpracovávat přílohy e-mailových zpráv do velikosti 20 MB, což se projevuje i u velikosti ukládaných souborů. Gspace to řeším automatickým rozdělením velkých souborů na několik menších.

Od stejného autora, jako je vylepšení RSS čtečky Better GReader, pochází i doplněk Better Gmail 2. Funguje podobně - novým vzhledem opatří webové rozhraní e-mailové schránky na Gmailu.

MMF24

Oficiální doplňky pro Firefox

Ve spojení Firefoxu a Google nesmíme zapomenout ani na oficiální doplňky, které Google nabízí. Nejznámějším zástupcem je Google Toolbar, který přidá nástrojovou lištu s informacemi o zprávách na Gmailu, kontrolou pravopisu a informacemi o hodnocení aktuální webové stránky ve vyhledávači.

Postoj Google k Firefoxu se možná v brzké době změní. Google má nyní svůj vlastní webový prohlížeč Google Chrome (nově i s podporou rozšíření) a zcela nepochybně bude upřednostňovat jej.