Hlavní navigace

Firefox bude mít tiché aktualizace

4. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Se zrychleným vývojovým cyklem se objevuje potřeba doručovat aktualizace rovněž rychleji a efektivněji. Někteří jedinci delší dobu volali po procesu, který by neustále běžel na pozadí a nové verze hlídal. Má to svou logiku, protože běžní lidé se o nějaké aktualizace nezajímají. Pokud se jim software nezaktualizuje sám, nezaktualizuje se obvykle skoro nikdy. S častým vydávání Firefoxu vzniká problém, kdy je uživatel až příliš často nucen na updaty nějak reagovat.

Ve Vistě a Windows 7 před instalací vyskočí kontrolní dotaz od Řízení uživatelských účtů. To ostatně platí obecně pro programy umístěné ve složce Program Files. Chrome se na nic nedotazuje a Mozilla si z toho vezme příklad. Když uživatel aktualizace jednou potvrdí a dobrovolně přiřadí aplikaci zvýšená práva, proč by se tato situace měl opakovat s každým dalším novým vydáním? Přesně tímto se řídí vývoj tichého aktualizačního mechanismu pro Firefox.

Služba na pozadí problém s dotazy odstraní. Mozilla se chce vyhnout instalování prohlížeče do adresáře s uživatelskými daty, kde žádné další dodatečné oprávnění potřeba není. Služba bude volitelná, čili se jí budete moci vyhnout, pokud vám tento způsob aktualizace nevyhovuje. Všechny instalace Firefoxu na počítači obslouží jedna služba, jejich počet nebude přibývat s tím, kolik verzí prohlížeče si nainstalujete.

MMF24

Pokud půjde všechno podle plánu, představí nám nový způsob aktualizace Firefox 10, který vyjde 31. ledna 2012.

Zdroj: Mozilla 1 | 2