Hlavní navigace

Firefox chystá anonymní režim v novém okně nebo chytré načítání stránek

12. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Myslíte si, že je jedno, jaký prohlížeč použijete v souvislosti s režimem anonymního prohlížení? Není tomu tak. Chrome například pro jeho aktivaci zavedl nesmyslnou klávesovou zkratku a místo Ctrl+Shift+P používá neintuitivní Ctrl+Shift+N. Firefox zatěžuje ještě větší handicap. V jeho případě dojde při přepnutí do zvláštního režimu k uložení relace a uzavření stávajících otevřených oken. Tento postup nese výhody, případný návštěvník vašeho počítače si může prohlédnout e-maily, aniž by při tom nutně zasahoval vám do práce. Obecně ale lidem více vyhovuje otevření samostatného okna.

Prohlížeč proto své chování po letech upraví a nebude nám zavírat otevřené weby, jen je doplní o nové anonymní okno. Není bez zajímavosti, že Mozilla předělání soukromého režimu plánovala v posledních 19 měsících. Realizace triviální funkce může očividně zabrat dost času. Kdy se ostrého dočkáme nasazení v prohlížeči? Nějaký ten pátek si počkáme, funkce se v blízké době mají objevit teprve v nočních sestaveních. Zde se aktuálně nachází dvacátá řada aplikace. (Za stabilní považujeme sedmnáctou.)

Firefox umožní spustit režim anonymního prohlížení v okně
Firefox umožní spustit režim anonymního prohlížení v okně | Foto: Mozilla

Zasahovat se bude také do lehkých motivů vzhledu, bývalých Personas. Ty nechají původní sadu tlačítek, ale na pozadí uživatelského prostředí přidávají obrázek. Bohužel se tyto motivy ukázaly jako problémové z hlediska výkonu. Aby došlo k omezení negativního vlivu na spuštění prohlížeče, budou zakázány animované obrázky. Ty dosahují větších objemů než obrázky statické a prohlížeč je musí neustále překreslovat. Pro představu, obrázek do záhlaví okna musí mít velikost 3 000 × 200 bodů, aby byla jistota, že nebudete na velkých monitorech příliš krátký.

Snímek v zápatí je pak jen o něco menší, dosahuje velikosti 3 000 × 100 bodů. (Ne, že by ohnivá liška ještě měla stavový řádek.) Firefox se proto zbaví animací, a aby dále snížil velikost obrázků, tedy i uspíšil start, bude ořezávat obrázky na velikost rozlišení každého počítače. Nebude tak načítat nesmyslně velké obrázky, přestože vaše obrazovka dosahuje např. polovičního rozlišení. Kvůli obtížnému ořežu vypadnou ze hry animace, a to již ve Firefoxu 18. Ten vyjde zkraje příštího roku. Kdyby vám animace scházely, budete si moci nainstalovat doplněk Personas Shuffler.

 

Nepřehlédněme ani chystané inteligentní načítání stránky. V důsledku půjde spíše o pocitovou věc, protože celkový čas zkrácen nebude. Záměrem chystané úpravy je prioritizovat načítaný obsah. Jak první si prohlížeč stáhne základní kostru webu, čili HTML, kaskádové styly a skripty. Teprve poté přijdou na řadu multimediální položky, kam spadají obrázky a další „brzdy“. I na pomalejším připojení si budete moci číst článek, aniž byste na zobrazení textu čekali kvůli jiným prvkům na stránce.

CS24

U řady otestovaných webů Mozilla zaznamenala zlepšení času načtení o 30 %. Respektive času načtení základního webu. Když půjde všechno dobře, této novinky si užijeme ve Firefoxu 20.

Firefox umožní spustit režim anonymního prohlížení v okně
Firefox umožní spustit režim anonymního prohlížení v okně |Foto: Mozilla

Zdroj: Mozilla 1 | 2 via Neowin