Hlavní navigace

Web úplně bez reklam. S kompletním blokováním se zřejmě vytasí Firefox Focus 9

21. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Prohlížeč Firefox Focus, který je zaměřený na ochranu soukromí uživatelů a uživatelek, bude brzy vybavený funkcemi pro blokování všech reklam na webech.

Mozilla vyvíjí několik prohlížečů pro mobilní platformy, jeden z těch mladších se nazývá Firefox Focus a jeho hlavní úlohou je chránit soukromí uživatele či uživatelky. V základu se jedná o velice jednoduchý prohlížeč, který je především vybavený funkcemi pro blokování různých sledovacích skriptů. Prohlížeč dnes neblokuje přímo reklamy, pouze jejich sledovací prvky. To ovšem může vyústit i v nezobrazení reklamy. Dále blokuje analytické nástroje, sociální sítě, ale také sledovací prvky jiného typu. Podotýkám ale, že např. popis v katalogu Google Play hovoří přímo o blokování reklam: „By removing trackers and ads, Web pages may require less data and load faster“. Navzdory formulaci jde jen o reklamy, které vás sledují. To potvrzuje jasnější popis na oficiálním webu. Brzy ale dojde ke změně. Jak si všimli na XDA Developers, na stole teď leží myšlenka úplného blokování reklam ve Focusu. Vlastně se prý jedná o hotovou věc. Dle Bugzilly bude blokování reklam standardní funkcí prohlížeče Firefox Focus 9.0, který osmou řadu nahradí 12. února 2019. Během prvních tří týdnů po vydání proběhne test typu A/B, v rámci kterého budou dopady blokování měřeny.

Firefox Focus 8
Firefox Focus 8
Firefox Focus 8
Firefox Focus 8
Firefox Focus 8
Firefox Focus 8

V polovině případů se v prohlížeči neukáží ovládací možnosti pro blokování, takže nebudou aktivní a vy je nezapnete. Tak aspoň zní plán, ještě se ovšem může změnit. Pro stažení prohlížeče např. navštivte jeho oficiální stránku na adrese www.mozilla.org/firefox/mobile.