Hlavní navigace

Firefox oslavil desetileté výročí. Jaký byl prohlížeč Phoenix 0.1?

24. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V neděli Firefox oslavil deset let své existence. Prohlížeč byl prvně vydán 23. září 2002 v testovací verzi 0.1. Ta ještě nebyla příliš použitelná, širší veřejnosti se Firefox otevřel až o dva roky později, kdy vyšel ve verzi 1.0. Před deseti roky byl ale projekt znám jako Phoenix. Ke svému jménu ohnivá liška přišla až po sporu o značku. Výrobci BIOSů pro základní desky Phoenix Technologies se jméno nezamlouvalo. Mozilla chtěla svůj nový produkt přejmenovat na Firebird, jenže to by zase kolidovalo se stejnojmenným databázovým serverem.

Oproti dřívějšímu balíku Mozilla Suite se organizace pokoušela vytvořit jednoduchý a rychlý prohlížeč, který by nebyl nemotorný a přeplněný funkcemi. Vynechala e-mailového klienta, editor na psaní webových stránek a IRC. Uživatelé si jednoduchý koncept oblíbili, od té doby byla webovým aplikacím cesta otevřená. Když nepoužíváme zvláštní e-mailové klienty, budeme používat přímo weby. Firefox 1.0 vyšel v roce 2004, ve stejném roce začal Google testovat revoluční a dnes velice oblíbený Gmail.

 

Použitá platforma navíc dovolila prostředí jednoduše převlékat do různých kabátků, cesta se otevřela doplňkům přidávajícím „bonusové“ funkce. V současnosti si Firefox stále drží druhé místo, jeho celosvětový tržní podíl dlouhodobě stagnuje a má tendenci klesat. Zasadil se o to jiný prohlížeč, do čela inovátorů se tentokráte posunul Google Chrome. Vzpomínáte si na dobu, kdy se objevil první Phoenix?

Zdroj: Mashable