Hlavní navigace

Firefox pro Metro: byl implementován adresní řádek a další novinky

20. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již několik měsíců jsme neslyšeli nic nového o tom, jak probíhá vývoj Firefoxu pro Metro. Mezitím se Google stihl vytasit s vlastní neoriginální vizí, kterou ovšem nejspíše potěšil pravověrné fanoušky Chromu. Brian Bondy, vývojář z Mozilly, se tedy opět rozhodl podělit se o novinky. Úspěšně prý již proběhla implementace adresního řádku tak, jak si ho tým původně představoval.

Tip: Další ukázky z vývoje Firefoxu pro Metro. Adresní řádek bude zřejmě nahoře

Za skoro dokončenou můžeme považovat nástrojovou lištu. (To je ta, které se skrývá.) Pro začátek ze hry vypadává sdílený profil Firefoxu pro Metro a pro desktop, každý prohlížeč proto bude používat vlastní. Abychom ale neměli nepořádek v datech, profily se budou synchronizovat, bude tak zamezeno fragmentaci. Poslouží k tomu funkce Sync, některé věci se ovšem budou synchronizovat čistě na lokální úrovni.

 

Jinak se Mozilla zaměřila na docela běžné věci, především na opravy. Vylepšena byla podpora pro softwarovou klávesnici, gesta a další. Aplikace se přizpůsobila změnám, které se odehrály mezi Windows 8 Consumer Preview a Release Preview. Obě ohnivé lišky konečně sdílí stejný spouštěcí soubor, je jím firefox.exe, pokaždé se jen vybere, která grafické rozhraní má být otevřeno. Byly podniknuty kroky k tomu, aby nastavení Firefoxu pro Metro jako výchozího prohlížeče proběhlo bezproblémově.

Prozatím se ale Mozilla nepodělila s datem vydání. Nehotové ukázky bychom se měli každopádně dočkat nejpozději ve druhém pololetí letošního roku. Lze předpokládat, že první ostré vydání by Mozilla chtěla stihnout do konce roku. Na videu níže se můžete podívat, jak by zhruba měla aplikace vypadat.

MMF24

Zdroj: Brian Bondy