Hlavní navigace

Firefox Share: sdílení v sociálních sítích podle Mozilly

1. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni víme, jaká dnešní doba je. Facebook a desítky jiných sociálních sítí si nás omotaly kolem prstu a řada lidí si bez nich nedokáže svůj život představit. Být sociální znamená být sdílní. Pakliže neradi sdílíte, ze společenského fejsbůkovského žebříčku se vytratíte tak rychle, že si toho ani nestihnete všimnout. Kde zeď zeje prázdnotou, nekoná se interakce. Takže musíte sdílet, aby s vámi lidé mohli interagovat. Celé je to o sdílení.

V reálném životě můžete mlčet, zatímco druhá strana mluví a mluví a dokonale si vystačí se svým monologem. Také na vaši virtuální zeď někteří přidávají příspěvky a rovněž si vcelku vystačí sami se sebou. Běžný člověk, který se hodlá účastnit internetového sociálního šílenství, se nicméně čas od času rád s ostatními podělí o zajímavý odkaz či myšlenku. Jenže jak sdílet efektivně?

Sociální fragmentace

Pakliže se nacházíte na více sítích současně, což je velmi pravděpodobný scénář, celý proces se komplikuje. Fragmentaci by označil za problém zřejmě kdokoliv z libovolného oboru. Můžete navštívit každý web zvlášť, nebo raději využít centralizovanou službu. Člověk by čekal, že v této době nám prohlížeče jednu z častých činností usnadní. Jenže propracované funkce pro sdílení jsou v nedohlednu. V laboratořích Mozilly znovu oživla jedna starší idea.

Aniž bych ji kritizoval, musím Mozillu pokárat za to, že nápad dávno nezapracovala do Firefoxu. Nyní je jisté, že se tomu nevyhneme, jenže čekat můžeme ještě dost dlouho. Kdoví, na co pánové ve vedení firmy myslí. Jestli si pamatujete na projekt Mozilla F1, vězte, že Firefox Share, jak se novinka nazývá, s ním má společného příliš mnoho. F1 vtipně narážela na rychlé vozy, přičemž právě rychlost byla styčným bodem formulí a doplňku pro prohlížeč.

Jednoduše vystavěné okénko, jehož prostřednictvím se daly rychle sdílet otevřené stránky, navíc otevírala klávesa F1. Idea Firefox Share se drží původního experimentu jako klíště. Alespoň z vnější strany, odkud můžete doplněk očima uzřít. Vlastně se zásadně změnilo technické pozadí, ovšem navenek se oba projekty jeví dost podobně.

Duchovní nástupce F1 pokračuje v nastoleném trendu. Opět do adresního řádku přidá nenápadnou ikonku, která je pohodlně umístěná a dostupná. Po instalaci Firefox Share prohlížeč nevyžaduje restart. Nastavení se kupodivu nekoncentruje do Správce doplňků, ono ani není moc co nastavovat. Musíte se postarat o to nejdůležitější: přihlásit se ke svým účtům v sociálních sítích.

Firefox Share: jednoduše skvělý nápad

Vše, co jsme doteď popsali, sedí k rovněž projektu F1. Malé okénko, co se otevře po klepnutí na vyvolávací symbol Firefox Share, byste úplně klidně s F1 zaměnili také. Trochu paradoxní je, že nástupce starého projektu navenek vyhlíží stejně, funkčně to ale trošku schytal. Prozatím nepodporuje tolik sociálních sítí, v první fázi vývoje se řeší především věci pod kapotou. Doplněk nyní komunikuje přímo se servery poskytovatelů sociálních služeb, zatímco F1 se přímým spojením vyhýbala a vy jste tak komunikovali se servery Mozilly.

Momentálně ve Firefox Share nepochodíte s účty v LinkedIn a Yahoo, ani s Google Apps neuspějete. Časem se situace zlepší, přibude dokonce důležitá možnost používat více účtů v jedné síti. Do té doby počítejte pouze s Twitterem a Facebookem. A s Gmailem, který jako jediný zastupuje e-mailové služby. Ke každé ze tří služeb se musíte přihlásit, pak můžete okamžitě začít sdílet.

U Twitteru máte možnost posílat příspěvky jednak běžně do svého profilu, druhak jako soukromou zprávu (tzv. direct message). V rámci Facebooku si můžete vybrat mezi vlastní zdí, případně zdí vašeho kamaráda nebo skupiny. U obou sítí se ukazuje odpočet znaků, takže víte, zda jste už se svým příspěvkem nepřekročili limit. Nebylo by ale od věci, kdyby Share napovídal přezdívky známých. Když budete někoho zmiňovat na Twitteru, musíte si pamatovat přezdívku onoho člověka. Označovat osoby v příspěvcích, jak to zavedl Facebook, nelze.

Fragmentaci neřeší

Dlouhé odkazy Share zkracuje, to je v pořádku. Stále ale neřeší fragmentaci vzniklou počtem sociálních sítí. Kvůli Twitteru a Facebooku musíte sdílecí okénko otevřít nejméně dvakrát. Mozilla by ale měla umožnit souběžné posílání příspěvků do všech přihlášených účtů. Limitujících faktorů by se našlo více než je zdrávo. Pokud třeba chcete sdílet odkaz přes e-mail, musíte mít účet na Gmailu.

MMF24

Možná chci po Firefox Share příliš, vznikl za účelem jednoduše sdílet odkazy, ale úplně klidně by se dal využít k prostému aktualizovaní statusů. A i když chci svým známým nasdílet odkaz, neznamená to, že bych neocenil souběžné odeslání do všech mých sociálních sítí. Share se časem stane součástí Firefoxu, kdy se tak stane, těžko říct. Mozilla tentokrát nápad nepohřbí, alespoň tuto jistotu máme. Share si můžete prozatím vyzkoušet jako samostatný doplněk, berte na něj ovšem ohledy, vždyť se jedná teprve o alfaverzi.