Hlavní navigace

Firmy jako Netflix nebo Google ohrožují síťovou neutralitu, tvrdí TWC

29. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V USA se stále urputně bojuje o síťovou neutralitu. Právníci z Time Warner Cable, společnosti poskytující mj. širokopásmové připojení k internetu, přišli s tak zajímavým vyjádřením, že se o něj s vámi musíme podělit. Podle nich totiž internetové firmy jako Google, Facebook a Netflix představují hrozbu pro síťovou neutralitu.

Mohly by prý po poskytovatelích připojení chtít, aby od zákazníků inkasovali peníze navíc za privilegium možnosti návštěvy daného webu. Situace je přitom opačná. V USA si poskytovatelé nekonkurují, není jich dost. Na národní úrovni koexistovaly dva podniky, přičemž Time Warner Cable nyní pomalu přechází pod křídla Comcastu. Vznikne jeden gigant.

V mnoha koutech Ameriky nebudou mít lidé na výběr, pokud jde o připojení. (Něco jako u nás menší města, kde často musíte sáhnout po xDSL, neboť nemáte na výběr. Platíte dost peněz, ale slibovaná rychlost se nedostává, protože jste daleko od ústředny, máte špatnou kabeláž atp. Nedostavuje se z toho důvodu ani spokojenost.)

 

Monopol si naopak sám může říkat o to, aby mu internetové společnosti platily za to, že jejich služba nebude v přenosech znevýhodňována. V lednu navíc federální soud rozhodl v neprospěch síťové neutrality. Nic tak nebrání TCW, aby zpomalovala např. přenosy videí. Buď jí za plynulé YouTube bude platit Google, nebo naopak zákazník.

Time Warner Cable poukazuje, že Netflix může být hrozba pro otevřený internet, přitom poskytovatelé připojení na něj reálně už měsíce tlačí, aby platil za video přenesené k zákazníkům. Netflix v únoru souhlasil, že za plynulejší přehrávání bude platit Comcastu, největšímu poskytovateli širokopásmového připojení v USA.

MMF24

Nehledě na to, že scénář, kdy by firma typu Google dobrovolně odstřihla uživatele od svých webů, je absurdní. To se nikdy nestane. To už bude spíše někomu platit za to, aby se její stránky uživatelům zobrazily.

Zdroj: NationalJournal.com via BGR