Hlavní navigace

Firmy zaplatí 31 400 korun ročně za zaměstnance, jenž v pracovní době surfuje

25. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost truconneXion si posvítila na zaměstnance tuzemských firem a na to, jak nakládají s pracovním časem. Nemálo ho z části tráví na různých webech, čímž plýtvají prostředky zaměstnavatele. V roce 2013 vynaložila průměrná česká firma za promarněný čas sumu, která je o pětinu vyšší než průměrný plat.

Soukromé e-mailové schránky skončily na druhém místě v těsném závěsu za sociálními sítěmi. Často v pracovní době též hrajeme hry nebo komunikujeme s přáteli přes služby jako ICQ nebo Skype. Češi se v pracovní době loni flákali o 2 % více než před rokem. Nárůst přišel poprvé od roku 2008. V době ekonomické krize si firmy více kontrolovaly, na co jdou jejich peníze.

„Za měsíc to v průměru představuje 2 618 Kč a za celý loňský rok 31 424 Kč. Tyto částky vynaložily firmy na mzdových prostředcích, aniž by byly podloženy reálnou prací. Ročně je tato částka tedy o více než 6 000 Kč vyšší, než byl v loňském roce průměrný měsíční plat v České republice,“ shrnuje závěry analýzy Martin Hnízdil.

„Naprostá většina zaměstnavatelů se shodne, že 20 minut denně je pro uvolnění a nabrání sil tolerováno. U kreativních profesí to může být i výrazně víc. Každý potřebuje nějaký čas pro sebe, například kvůli kontrole soukromého mailu, vyřízení soukromých záležitostí či odreagování se na zpravodajském portálu,“ dodává psycholog Michal Walter.

CS24

K osobním záležitostem lidé využívají stále více smartphony s tablety. Pravidelným monitorování činností zaměstnanců se pracovní výkon údajně zvedá o 28 %. Uvedená mobilní zařízení ovšem typicky sledována nebývají.

Zdroj: Tisková zpráva

Autor článku