Hlavní navigace

Flipboard kupuje konkurenční agregátor zpráv Zite. Ten za půl roku skončí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Flipboard pohltí konkurenci. Zástupci známé mobilní čtečky a agregátoru zpráv včera oznámili, že koupí Zite i s jeho týmem šikovných vývojářů. Detaily obchodu nebyly zveřejněny, ale CNN Money na základě svých zdrojů mluví o odkupní částce 60 milionů dolarů.

Flipboard kupuje Zite
Flipboard kupuje Zite

A je to právě CNN, kdo je do obchodu zapleten. Tvůrci Zitu rozvíjeli myšlenku personalizovaného výběru zpráv už od roku 2005, ale až s příchodem iPadu a Flipboardu si konečně uvědomili, jak chtějí svou službu uchopit. V březnu 2011 proto vydali vlastní aplikaci pro iPad, která měl být nejchytřejším agregátorem na trhu. Na rozdíl od konkurence, která byla spíš čtečkou jednotlivých časopisů, Zite dal uživateli na výběr témata a sám přitom vybíral, které články a média stojí za to číst.

Seznam článků (Zite) Detail článku (Zite)
Zite: seznam článků | detail článku

Do půl roku tuto službu koupila CNN za 20 milionů dolarů. Tvůrci Zitu si ponechali velkou nezávislost, aplikace se naštěstí neproměnila v jednu velkou reklamu CNN. Především si ale zachovala svou hlavní zbraň, sledování témat, nikoliv médií. Pod novým majitelem se dále rozvíjela, po verzi pro iOS přišla také čtečka pro Android, tablety Kindle Fire a Windows Phone.

Seznam článků (Flipboard) Detail článku (Flipboard)
Flipboard: seznam článků | detail článku

Spoluzakladatel Zitu Mike Klaas tvrdí, že se s Flipboardem navzájem ovlivňovali a že měli stejný cíl – nabídnout čtenářům co nejlepší obsah. Každá služba ale zvolila jinou cestu. Z akvizice by měly těžit obě strany. Personalizace a doporučování zpráv se v příštích měsících promítne i do Flipboardu. Oba týmy také hledají cestu, jak přenést uživatelské nastavení Zitu.

 

MMF24

Zite se ještě minimálně půl roku bude vyvíjet, ale nemáme čekat nové funkce, maximálně opravy. Po tuto dobu bude čtečka ještě funkční, ale až Flipboard dostane všechny nové funkce, Zite skončí.

Zdroj: Flipboard, Zite