Hlavní navigace

Foťák s vypalovačkou CD a disketami. Podívejte se do pravěku digitální fotografie

13. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

David Murray (The 8-Bit Guy) se opět vypravil do minulosti v novém videu vtipně připomíná digitální foťáky z konce minulého a začátku nového století. Foťáky tehdy používaly předpotopní rozlišení 640 × 480 px a teprve se formovaly standardy paměťových karet. Tehdejší přístroje proto soubory zapisovaly především do interních úložišť.

 

Některé modely ale vyměnitelná média měly. Existovaly již první karty typu CF, SM nebo MC. Řada výrobců ale sáhla po tradičnějších médiích. Po nich se The 8-Bit Guy podíval. Sony v roce 1997 přišlo s modelem Mavica FD-7, který používal 3,5" diskety.

Panasonic u model PV-SD4090 podporoval klasické diskety i SuperDisky. Ty měly stejnou velikost, avšak místo 1,44 MB uložily až 120 MB. V nejlepší kvalitě tak uložily 1500 místo pouhých 5 fotek. Jak ale autor připomíná, SuperDisky byly málo rozšířené (a velmi drahé) a ani obyčejné diskety nebyly 10% kompatibilní. Dnes prodávané mechaniky pro USB je už nepřečtou. Je třeba starý počítač, systém i ovladače.

MMF24

Když Sony opustilo diskety, zkoušelo to i s vypalovačkou CD-R/RW. Murray konkrétně ukazuje foťák Mavica CD-350 z roku 2003. Používal 8cm mini CD s kapacitou 156 MB. Dnes už je nemá kde použít. Optické mechaniky, které ještě má v počítačích, používají štěrbinové zasunování bez podpory menšího formátu. Uspěl až s dobovým iBookem.