Hlavní navigace

Fractal Design Define XL: ticho, prostor, pořádek

5. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Promyšlený design, tichý chod

Povedenou skříň za lidovou cenu Fractal Design Define R2 vám již před časem v recenzi představil Jakub Holeček. Švédové se po tomto úspěchu dále nadechli a vyprodukovali skříň ještě větší a propracovanější – Define XL. Ta oproti R2 opravdu povyrostla, rozměry činí kolem 56 × 56 cm při
šířce přes 23 cm. O bytelnosti konstrukce pak svědčí její hmotnost, která atakuje v prázdném stavu hranici 18 kg.

Kdo by hledal na skříni nějaké kudrlinky a ozdobné prvky, bude nejspíš velmi zklamán. Nic takového na Define XL nenajdete, stejně tak jako na jejích předchůdkyních. Skříň se vyznačuje čistými linkami, které nijak výrazně nenarušují ani větrací otvory nebo šachty pro mechaniky. Ty jsou ukryty za elegantními (bohužel jednostranými) dvířky. Za těmi najdete celkem čtyři záslepky pro 5,25" mechaniky, z nichž je jedna uzpůsobena pro osazení 3,5" jednotky v podobě disketové mechaniky, nebo ještě lépe čtečky paměťových karet. Stejně tak najdete za dvířky ukryté zapuštěné tlačítko reset.




USB porty za dvířky nehledejte, rovnou čtyři jsou na horní hraně. Bohužel se jedná o variantu USB 2.0, což už někomu dnes nemusí plně vyhovovat. Výrobce nicméně nabízí výměnný kit se dvěma USB 3.0 porty, stejně jako je dnes již možné pořídit i samotnou skříň v USB 3.0 provedení. Tu jsem ale bohužel nikde v českých obchodech, stejně jako rozšiřující modul, nenašel.

Praktický je i eSATA port a dvojice konektorů jack 3,5 mm pro připojení sluchátek s mikrofonem. Pokud máte skříň položenou na zemi, nachází se porty v ideální výšce. Spouštěcí tlačítko je opatřeno kroužkem s modrým podsvícením, jehož
intenzita by mohla být trochu utlumena. Zvláště v potemnělé místnosti
může být jeho svit torchu nepříjemný. Trochu mi chyběla dioda indikující práci pevného disku.

Na celkové vysoké hmotnosti nese kromě kvalitní ocelové konstrukce také lví podíl tlumící hmota,kterou najdete na všech možných i nemožných místech. Výrobce si s její montáží dal skutečně hodně práce a v podstatě kromě větráků a nezbytných průduchů nenajdete na stěnách skříně místo, kde by nebyla použita. Naštěstí již Fractal u bitumenu opustil od asfaltem provoněného aroma a navíc jej pokryl speciální textílií. Ta se společně s předními dvířky i regulátorem větráků snaží o neslyšný chod celé sestavy.

Vnitřní uspořádání, chlazení

Jak jsem již naznačil v předchozí kapitole, oproti předchozím verzím define R2 i R3 skříň lehce povyrostla. To se odrazilo především ve vnitřním uspořádání, které je nyní rozděleno do několika samostatných oddílů – pro zdroj, pevné disky a prostor pro základní desku, další disky a optické mechaniky. Toto členění má jasné výhody, o kterých si povíme hned trochu více.

 

Vnitřek skříně je doslova prošpikován gumovými průchodkami, kterými můžete vést kabely, kam se vám jen zamane. Vše začíná velkým otvorem u zdroje, který je schopný pojmout celý svazek napájecích kabelů a táhnout je nepozorovaně po zadní stěně skříně. Napájecí kabely pak můžete jen vyvést přesně v místech, kde se nachází patřičné žíznivé komponenty. Velmi praktický je otvor pro montáž jakéhokoli chladiče, včetně těch, co používají backplate. Stačí jen oddělat plastový kryt a následně povolit šrouby na backplate. Vše bez demontáže základní desky či jiné komponenty.



Místa pro pevné disky je více než dostatek. Celkem zde naleznete deset pozic, z toho šest ve spodní samostatné části a další čtyři nad nimi ve speciálním rámečku. Slovo speciální je zde více než na místě, neboť rámeček lze otáčet o 90° nebo zcela vyjmout. Všechny diskové pozice jsou opatřeny rámečkem s antivibračními podložkami.


Co se týče chlazení, tak již v základu je pro tuto činnost skříň vybavena velmi dobře. Skříň nabízí celkem šest pozic pro větráky, přičemž již tři z nich výrobce rovnou osadil. Na horní straně skříně najdete největší z nich – 18cm větrák, který doiplňuje zadní o velikosti 14 cm. Neosazení pozice pak najdete na levé bočnici (12/14cm větrák) a na přední stěně – 1× 14 cm a 1× 12 cm.

Poslední osazený větrák najdete za důmyslnými předními dvířky, kde se nachází 14cm větrák. Pod ním najdete jednu volnou již zmiňovanou 14cm pozici, přičemž obě jsou opatřeny prachovým filtrem. Plato s oběma větráky lze navíc snadno vyjmout a větráky tak jednoduše očistit, aniž byste museli rozebírat komplet celou skříň či demontovat přední dvířka – systém ModuVent.

Bez regulace nejsou větráky úplně nejtišší, na druhou stranu výrobce společně se skříní dodává praktický regulátor otáček. Ten může (ale i nemusí) sloužit všem třem větrákům současně. V praxi se velmi osvědčil a držel otáčku na velmi příjemné úrovni – odhadem kolem 800–1000 ot./min, kdy o sobě větráky dávaly vědět jen minimálně.

Samotný regulátor můžete osadit do libovolné zadní pozice pro rozšiřující kartu. Trochu praktičtější by asi byl regulační panýlek schovaný za dvířky. Další drobnou nevýhodou je, že regulátor není napojen na snímače na desce, takže otáčky skutečně jen odhadujete.


Uspořádání kabelů, montáž

Silnou stránkou skříně Fractal Design Define XL je montáž komponent a především vedení kabelů. Všech deset pevných disků je možné osadit do speciálních sáněk, které jsou opatřeny pružovými podložkami. Vibrace disku se tak nepřenášejí na skříň, což se potvrdilo i v praxi.




Díky zadnímu vedené kabelů je ve skříni během montáže komponent i po ní absolutní pořádek. Drobný problém nastal u zdroje Enermax Modu82+, který má bohužel poměrně krátké napájecí kabely do základí desky. Hlavní 24pinový dosáhl při zadním vedení na konektor s větím všech sil, pomocný osmipinový pro procesor již ale bylo nutné bohužel vést předem.

  

Odstup zadní bočnice od desky podpírající základní desku jenaštěstí dostatečně velký, aby dokázal ukrýt i poměrně rozbujelou kabeláž. V tomto směru není skříni v podstatě co vytknout. Sebekriticky musím říct, že takhle uklizeno jsem ve skříni nikdy neměl a asi hodně dlouho ani mít nebudu.


Veškerá montáž přídavných karet nebo optických mechanik se provádí pomocí šroubů s velkou hlavou, takže při troše štěstí nebudete potřebovat ani šroubovák. Stejně jsou uchyceny i bočnice. Naopak budete muset vzít šroubovák do ruky při montáži pevných disků nebo uchycení základní desky.

Teploty komponent se díky dobrému chlazení drží na nízké úrovni. Zvlášť jsem byl zvědavý na teploty pevných disků, které ve spodních pozicích nemají svůj vlastní větrák, který by je přímo ovíval. Ten v přední pozici je osazen až nad nimi, nicméně vám samozřejmě nic nebrání posunout jej o pozici níže. Přesto mě teploty velmi příjemně překvapily, protože až na VelociRaptor se držely kolem přijatelných 35 °C. U rychlého Westernu to bylo o cca 6 °C více. Obdobně tomu bylo i u teploty procesoru, která se bez zátěže na jednotlivých jádrech pohybovala kolem 35 °C.

Závěrečné hodnocení

Pokud jste dočetli recenzi skříně Fractal DesignDefine XL pozorně až sem, musí vám být jasné, že i celkové hodnocení se ponese v poměrně hodně pozitivním duchu. Skutečně je jen velmi málo věcí, které by šly této skříni vytknout. Osobně mi vadila jen jednostranná dvířka a absence sledování otáček větráků připojených na regulátor. Vnitřní prostor, stejně jako design, jsou vyřešeny s nadhledem a v podstatě téměř dokonale.

Pokud právě hledáte prostornou skříň a nehledíte přitom na každou korunu, je Fractal Design Define XL vynikající volbou. Vynaložené cca 3300 Kč přeměníte v poctivý kus odhlučněné oceli, která se nelekne velkého počtu disků, dlouhých grafických karet ani nekonečného množství kabelů. Pokud by vám má minirecenze nestačila, můžete se podívat na následující videorecenzi na serveru 3dgameman.com.

Parametry
Rozměry 232 × 560 × 560 mm
Materiál ocel, plast
Dostupné barvy černá, bílá, titanová, stříbrná
Přední panel power, reset, 4× USB, eSATA, audio
Volné pozice 4× externí 5,25", 10× interní 3,5"
Formát E-ATX, ATX, micro-ATX, mini-ITX
Větráky a pozice 2× 140mm přední (jeden osazen), 1× 120mm přední,
1× 140mm zadní (osazen), 1× 140/120mm boční,
1× 180mm horní (osazen)
Prostor nad paticí procesoru 185 mm
Max. délka grafické karty 320 mm
Cena 3 388 Kč vč. DPH

Co dodat? Define XL je skvělou skříní, která si pozornost skutečně zaslouží. Švédi odvedli tradičně obrovský kus práce, který není navíc znehodnocen přemrštěně vysokou cenou. Skříň se může směle rovnat s konkurenčními modely od Antecu (např. model 900) či Lian-Li, přičemž za podobné peníze obdržíte propracovanější systém vedení kabelů, více vnitřního prostoru doplněného navíc kompletním odhlučněním i systémem chlazení. Zkrátka si pořídíte skříň, do níž nebudete nuceni investovat další prostředky.

Paradoxně největší konkurent Define XL asi pochází z vlastních řad, konkrétně Define R3. Tato skříň nabízí v celé řadě aspektů podobné vlasntosti a především o cca 1000 Kč nižší cenu. Oproti verzi XL sice nemá tak propracované vnitřní členění, nicméně i tak nabízí prostor pro 7 pevných disků, skvělé odhlučnění a dva osazené 120mm větráky. A to je konfigurace, která bude zřejmě drtivé většině uživatelů stačit. V podstatě lze říci, že nebýt Define R3, asi by nebylo nic, co by zabránilo udělení ocenění SmartBuy. Takto mi nezbývá, než sáhnout po ocenění We Want It!, které si tato skříň bezesporu zaslouží.

Plusy a mínusy

+ vynikající cable management
+ bytelné provedení
+ vnitřní členění
+ pozice pro 10 disků
+ odhlučnění a antivibrační kit na disky
+ 4 čelní USB porty
+ prachové filtry
+ už v základy tři velké větráky
+ systém ModuVent

- větráky by mohly být trochu tišší
- nedostupná verze s USB 3.0
- jednostranná dvířka
- regulátor pouze do zadní pozice
- chybí dioda pro pevný disk

MMF24

Za zapůčení skříně Fractal Design Define XL děkujeme společnosti Bostar