Hlavní navigace

Francouz chtěl vypnout internet svým dětem, ale rušil mobilní signál celému městu

18. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Otec rodiny zkusil vyřešit závislost svých dětí na internetu tím, že jej každou noc odpojil. Nenapadl ho k tomu lepší způsob, než použít širokospektrální rušičku signálu. Tím ale rušil signál celému městu. Nyní čelí vysoké pokutě i možnosti vězení.

Nejmenovaný francouzský občan pořídil na rady z internetových fór rušičku rádiového signálu. Nastavil ji na zapnutí každý den o půlnoci a vypnutí ve tři ráno, aby zajistil, že jeho děti nebudou do noci koukat na obrazovky mobilů. To se sice zřejmě povedlo, jenže docházelo k rušení signálu v celém vedlejším městě Messanges (na pobřeží Atlantiku poblíž hranic se Španělskem).

Rušička signálu2 zdroj ANFR Signatura rušičky (zdroj: ANFR)

Rušička vysílá signál na stejné frekvenci, jako mobilní zařízení a znemožňuje jim se připojit. Celé okolí tak v inkriminované době mělo problémy s daty i voláním. Mobilní operátor nahlásil problém francouzkému úřadu ANFR (Agence nationale des fréquences), který rušení signálu vystopoval až k domu v sousedním městě. Technik v měřícím voze zaznamenal rušení přesně o půlnoci a vysledoval signál až k domu v sousedním městě.

Rušička signálu zdroj ANFR Zabavená rušička signálu (zdroj: ANFR)

Na místě se ukázalo, že muž používá širokopásmovou rušičku, která je schopna vyřadit mobilní síť i Wi-Fi. Jestli měly děti i datový tarif zpráva ANFR neuvádí. Za rušení signálu mu nyní hrozí pokuta 30 000 euro a až půl roku vězení. Za zásah úřadu musel také již uhradit poplatek 450 euro.

Jak je to v Česku?

V Česku je použití rušičky samozřejmě také nezákonné. Používat se smí například ve věznicích. Dle zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, může být uložena Českou obchodní inspekcí osobě, která uvedla stanovený výrobek na trh bez oprávněného označení značkou shody CE, sankce až ve výši 50 miliónů korun.

KL24

Rovněž i distributorům rušiček, kteří nelegální výrobek zakoupili od takového dovozce, může být uložena sankce až do výše 500 000 korun. Kromě výše uvedených sankcí uložených Českou obchodní inspekcí může být použití – provoz takového zařízení pokutováno Českým telekomunikačním úřadem, a to do 100 000 korun.

zdroj: ANFR, Bleeping Computer

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.