Hlavní navigace

fTalk: pořádný klient pro facebookovské chatování

3. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

ICQ před Facebookem při okamžité komunikaci preferujeme nejčastěji proto, že má pěkného klienta pro počítač. U Facebooku se musíme spokojit s velmi nepohodlnou a nespolehlivou webovou aplikací, která od komunikace člověka leda odradí. Poměrně časté změny mu nijak neprospívající. Když už chat docela slušně fungoval a lidé si na něj zvykli, Zuckerberg se odhodlal k odvážnému kroku, při němž se mu povedlo takřka dokonale zničit veškeré fungující webové chatovací prostředí.

Do stránky se narouboval postranní panel, který by sám o sobě přišel docela vhod, jen kdyby nemíchal dohromady připojené a odpojené kontakty. Facebook začal sám rozhodovat, koho vám ukáže. Aktuální podoba chatu tak nepotěší zřejmě vůbec nikoho. Zuckerberg nám rovněž odepřel zvláštní okno s konverzacemi, které se dříve dalo vyvolat.

Starosti naštěstí můžete hodit za hlavu, protože si přece můžete pořídit klienta pro Windows. Ten přináší oproti webu hned několik výhod a smazává většinu nedostatků, které jinak u okamžité komunikace na Facebooku řešíte.

fTalk – pouze pro Facebook

Samozřejmě můžete používat integraci v komunikátoru Windows Live Messenger. Pokud se chcete redmodské živé síti úplně vyhnout, nabízí se fTalk. Ten vás spojí skutečně jen s Facebookem, nezávisí na žádné jiné síti. K jeho zprovoznění autoři nevyžadují nic zvláštního, musíte mít jen internetové připojení a účet na Facebooku.

Facebookovský chat je sám o sobě esencí jednoduchosti a z toho fTalk konstatně těží. Na instant messengery se postupem času nabalilo až zbytečně mnoho funkcí, takže se zdá, že o to základní – o chatování – už vůbec nejde. Facebook vám kromě přenosu napsaného textu neumožní nic jiného, což lze v mnoha ohledech brát jako výhodu. Tedy, také Zuckerberg pochopil, že dnešní generace si více zvyká na telefonování přes internet, což umožňuje také pomocí zásuvného modulu pro prohlížeč.

Předesílám, že přenosy hlasu a videa (velmi pravděpodobně také z technických důvodů) v fTalk možné nejsou. Zbývá prostá textová komunikace a věřte, když říkám, že to v mnoha ohledech působí jako požehnání.

Bez reklam

fTalk si dokonce zřídil pěkný a jednoduchý web. Se stažením, ani instalací mít problém nebudete. Program se vám ani nebude snažit nabídnout lišty pro prohlížeče, případně jiný reklamní software. To se dneska už cení. Třeba jmenované ICQ vám při zachování výchozích parametrů instalace zahltí počítač svými lištami a přenastaví poskytovatele vyhledávání v prohlížečích. Kdo se někdy podobných věcí posléze pokoušel zbavit, ví, jak obtížné to je.

Podobně jako jiní klienti vám také fTalk nabídne možnost automatického spouštění při startu počítače. Nastavení přirozeně můžete později změnit. Při prvním přihlášení vás program požádá o přístup k vašemu facbookovskému účtu, v tomto bodě se stále můžete zastavit a dál nepokračovat. V podstatě se ale nemáte čeho bát, protože si vyžádá přístup pouze k potřebným součástem.

Naprosto standardně se vás fTalk pokusí přesvědčit, abyste jej propagovali a poslali o něm zprávu svým přátelům.

Pak už se konečně dostanete k tomu nejdůležitějšímu. Sami se můžete přesvědčit o povedeném designu okna s kontakty, které se dělí na připojené a odpojené. Jedná z několika výtek by mohla směřovat právě sem. Někdo si kontakty rád dělí do skupin, jenže ty fTalk zvesela ignoruje. Je v jeho povaze všechno zjednodušit a složitosti odhánět daleko od sebe, takže do jeho filosofie tato jednoduchá správa kontaktů prostě zapadá. A kdyby šlo do tuhého, orientaci v dlouhém seznamu usnadní vyhledávání.

Jednoduše a účelně

S tím souvisí například absentující správa statusů. Facebook na statusy v chatu ohledy nebere, takže vám vlastně zůstává možnost být online, být zelenou tečkou. V opačném případě budete offline a šedou tečkou. Proč potřebujeme desítky různých druhů statusů a stavové zprávy? I v tomhle se facebookovský chat vrací ke kořenům, což osobně velmi oceňuji. Když nechci chatovat, program vypnu. Když ho zapnu, znamená to, že se na komunikaci opět těším, tedy chci být zelenou tečkou na něčím monitoru.

Do políčka, kam se obvykle píše stavová zpráva, přijde (světě div se!) stavová zpráva. Jenže jsme na Facebooku, takže touto cestou aktualizujete stav svého profilu.

V nabídce kontaktu máte na výběr víc než jen chat. Program vás nicméně skoro pokaždé odkáže na web a dál si s prohlížením něčích profilů a zdí hlavu neláme. To vás může trochu mrzet, ale kompletní nástroj pro příjemný pobyt na Facebooku vám autoři tak jako tak neslibovali. Mohli ale alespoň zapracovat na běžných zprávách poslaných offline. Abyste si prohlédli historii, musíte zase na web. Jediné, kvůli čemu nemusíte otevírat stránku facebook.com, zůstává vlastně jen chat. Všechny ostatní možnosti vás nasměrují na web.

Konverzace probíhají v účelném okně. Nikde se neplýtvalo a výsledek vyhlíží opravdu hezky. Při psaní vás nebudou obtěžovat žádné nástrojové lišty pro formátování textů a podobně, v jediné dostupné nabídce se schovávají smajlíci. Každý správný kecálek umožňuje seskupovat konverzace do jediného okna. fTalk bohužel tak pokrokový není.

Návrat chatování

Tím, že nesdružuje zprávy od více lidí pod jednu střechu, se sám staví proti výhodám chatovacích klientů pro počítač. Snad na tom vývojáři zapracují, protože v tuhle chvíli nezbývá než konstatovat „šlo z toho vytěžit víc“. Minimálně jednu pořádnou výhodu klienta oproti webovému prostředí využít můžete, a sice pořádná upozornění na příchozí zprávy a čerstvě připojené kontakty.

Na webu Facebook upozorňuje na příchozí zprávy alespoň zvukově, ale fTalk vás oblaží rovnou grafickým upozorněním. Informace o nových zprávách a připojených jedincích se ukazují u hodin, což nelze změnit. V nastavení aplikace ale snadno vypnete upozornění celkově. Můžete si tak ponechat buď grafiku, nebo zvuky. Nebo se zbavte obojího, pokud vás obtěžují obě možnosti.

CS24

O lepší systémová integraci nelze příliš hovořit, využít hlavní panel ve Windows 7 ovšem zapomínají mnozí další a větší kecálci.