Hlavní navigace

Fujitsu M2010: i když malý, přesto výkonný

23. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy
+ nízká hlučnost
+ výkon
+ konstrukce

- lesklé plasty
- vyšší cena

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Atom N280 
(1.66 GHz)
Paměť/Rozšiřitelná do 1 GB / 2 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400
Displej rozměry/rozlišení 10,1" / 1 024 x 600
Rozměry 258 x 189 x 32 mm
Hmotnost 1,2 kg
Cena 12 200 Kč

Fujitsu, tedy ještě v době svého spojení s německou společností Siemens, měl ve své nabídce pouze jediný model mininotebooku. Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui3520 byl malý mininotebook s devítipalcovým displejem, slušnou výdrží na baterii a také rozšiřujícím slotem pro karty typu ExpressCard/34. V době svého příchodu na trh zaujal mnohé zákazníky svou nízkou cenou, na pultech obchodů se objevil za necelých devět tisíc korun.

Novinka nese číselné označení M2010 a se svým starším sourozencem nemá společného vůbec nic, jde o úplně jiný stroj - jak vzhledem, tak výbavou i provedením.

Lesk až oči přecházejí

Mininotebook Fujitsu M2010 je tvořen celoplastovou šasi, což však není v této třídě levných notebooků ničím výjimečným. Plasty bohužel nesou lesklou povrchovou úpravu, vinou čeho je na těle notebooku vidět každý otisk vašich prstů.

Notebook bude na našem trhu k dispozici ve třech barevných kombinacích: zcela černé, červené a bílé. My jsme k recenzi měli k dispozici model v červené barvě. Jak ale můžete vidět z fotografií, červené (barevné) je však pouze víko notebooku a plocha okolo displeje, zbývající části jsou černé.

Svými rozměry i hmotností lehce přesahující jeden kilogram nevybočuje z běžného standardu své třídy, jde o průměrně velký mininotebook. Díky tomu nabídne pohodlnou klávesnici i praktickou úhlopříčku displeje.

Svým vzhledem nás v redakci nové Fujitsu velmi mile překvapilo, stranou nezůstalo ani slušné dílenské zpracování: plasty výborně lícují, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Výhrady lze mít snad jen k akumulátoru, který výrazně přesahuje půdorysné rozměry notebooku a připraví vám mnohé vrásky při výběru malé a elegantní brašny na tento notebook.

Klávesnice, porty

Klávesnice sice nemá tlačítka plných rozměrů jako znáte z běžných stolních klávesnic, je však dostatečně velká pro pohodlné psaní - a o poznání pohodlnější než klávesnice staršího modelu Amilo Mini Ui3520.

Klávesy mají přesné vedení, velmi dobře patrný dotisk, jen patří k těm mírně hlučnějším. Potěší především kurzorové klávesy plných rozměrů, ovšem na úkor zmenšení pravé klávesy Shift.

Touchpad v prostoru před klávesnicí patří k těm menším a je doplněn o velké stříbrné dvojtlačítko. Touchpad je dostatečně citlivý, jeho použitelnost však sráží nejen nevelká plocha, ale také poměr stran nerespektující rozměry samotného displeje.

Navíc je škoda, že výrobce nevycentroval touchpad na střed alfanumerické části klávesnice, ale na geometrický střed notebooku. Je to nešťastné řešení, protože při psaní všemi deseti prsty způsobuje dlaň pravé ruky nechtěné posuny kurzoru. Pro pořádek ale musím dodat, že podobně nevhodně osazuje touchpady nejeden výrobce.

Klasická výbava

Konektorová výbava je zcela standardní a je škoda, že novinka si od svého předchůdce nepřebrala také slot pro karty ExpressCard/34. Klasika představuje trojici rychlých USB 2.0 portů, slot pro paměťové karty typu SD/SDHC/MMC, dvojice audiokonektorů, analogový výstup D-Sub pro monitor a zdířka RJ-45 pro připojení klasické kabelové sítě.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Přestože je tělo notebooku lesklé, výrobce odolal pokušení současnosti a do mininotebooku osadil displej s matnou povrchovou úpravou. Displej je aktivní, podsvícení je realizováno matricí LED diod a na úhlopříčce 10,1 palce prohání rozlišení 1 024 x 600 obrazových bodů.

Dvojice reproduktorů je umístěna pod perforací v přední hraně notebooku a vzhledem ke svým rozměrům podávají až překvapivě slušný výkon. Samozřejmě nemůžete čekat kvalitní Hi-Fi zvuk, pro ozvučení nejbližšího okolí notebooku však postačí více než dostatečně.

Disk v šuplíku

Pevný disk nabízí kapacitu 160 GB, jeho plotny rotují rychlost 5 400 otáček za minutu a o rychlejší přísun dat se stará rychlá vyrovnávací paměť o velikosti 8 MB. Přenosové rychlosti odpovídají těmto parametrům, hlučnost disku je velmi dobrá (což znamená, že disk je při své činnosti příjemně tichý).

Disk je v těle notebooku usazen velmi nezvykle. Nehledejte přístup k němu pod dvířky na spodní straně notebooku nebo ve slotu pod klávesnicí, jako tomu bývá u jiných modelů. Přístup k disku získáte až po vyjmutí akumulátoru, kde se ukáže ve svém těsném šuplíku. Zajímavé.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Možná se budu opakovat, ale po všech těch mininoteboocích s moderní kombinací Atomu Z530 a grafické karty GMA500 je vždy balzámem pro naši duši, když dostaneme do ruky kombinaci staré dobré GMA950 a Atomu N280. Proč? Protože se výkonnostně jedná o zařízení o třídu použitelnější. Samotný procesor je výkonnější dvakrát, grafická karta pak bezmála čtyřikrát. A tento rozdíl je opravdu poznat.

Pokud použijete aktuální Windows 7, je s tímto notebookem radost pracovat. Grafické efekty jsou cela plynulé, výkon pro zobrazování i složitějších webových stránek je více než dostatečný. A proč hovořím o Windows 7, když výrobce prozatím dodává tento notebook se starými Windows XP? Jednoduše proto, že je notebook s novějším systémem použitelnější a v určitých případech dosáhne i delší výdrže při práci na akumulátory. Navíc Windows 7 dokáže přenést část zátěže procesoru na grafickou kartu, která pro odvedení této práce na rozdíl od podivné GMA500 má výkon také více než dostatečný.

Ztišil se

Chod vestavěného ventilátoru je tichý a v ničem se nevymyká běžným průměrům své třídy. Ve srovnání s předchůdcem v podobě Amila Mini Ui3520 je však Fujitsu M2010 učiněný tichošlápek. Je skutečně rozdíl v hlukové zátěži mezi oběma mininotebooky. Teplota těla notebooku je na přijatelné úrovni.

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž

Bezdrátová síťová karta je úplně stejná jako v případě Amila Mini - tedy karta s čipsetem Atheros AR5007 a stejně konstruovanou anténou odvádí také stejné výkony jak z pohledu propustnosti beztrátové sítě, tak i se zjištěným dosahem. Pokud tedy k přeborníkům v dosahu patřilo Amilo Mini, platí stejné superlativy také v případě Fujitsu M2010.

Bluetooth komunikuje ve verzi 2.1 včetně datového rozšíření EDR.

Na baterii vydrží

Notebook napájí akumulátor s kapacitou 52 WH, který poskytuje dostatek energie pro výdrž pohybující se mezi třemi až čtyřmi hodinami podle momentální zátěže. Může se vám to zdát málo, ale nenechte se pomýlit.

Přestože tento notebook vydrží čtyři hodiny práce, není to méně, než šest hodin výdrže modelu s Atomem Z520. Že vám to nedává smysl? Výkon procesoru a grafické karty ve Fujitsu M2010 je natolik vysoký, že za čtyři hodiny na něm odvedete větší množství práce, než na pomaloučkém Atomu Z520 za hodin šest.

Linux, dodávaný software, zhodnocení

Je radost na tento mininotebook nainstalovat moderní linuxovou distribuci, všechny hardwarové komponenty jsou plně podporovány včetně Bluetooth i bezdrátové karty. Na problém narazíte pouze v případě pokusu o instalaci upravené verze operačního systému Mac OS X - zde se budete muset potýkat s nefunkční bezdrátovou kartou, protože Atheros AR5007 si s tímto systémem příliš nerozumí.

Stále ještě s Windows XP

Výrobce dodává notebook s operačním systémem Windows XP, lze však doufat, že se v blízké době objeví také s modernějšími Windows 7.

Až na tu cenu

Pokud hledáte mininotebook a jeho výkon je pro vás prvořadým požadavkem, je Fujitsu M2010 výbornou volbou. Je slušně přenosný, pohodlný při práci a tak výkonný, jak jen mininotebook na platformě Intel může být. Pokud mu odpustíte lesklé plasty, budete spokojeni. Jen ta cena by mohla být nižší...

Kompletní fotogalerie

CS24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Fujitsu M2010

Cena 12 200 Kč
Zapůjčil Fujitsu (cz.ts.fujitsu.com)
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.

Specifikace

Procesor Intel Atom N280 (1.66 GHz)
Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2)
Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
Pevný disk (velikost) 160 GB
Pevný disk (rychlost) 5400
Pevný disk (typ připojení) SATA
Optická mechanika (typ) není
Optická mechanika (rychlost) není
Velikost displeje (palců) 10,1
Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
Grafická karta Intel GMA950
Wi-Fi b/g
Bluetooth 2.1 (+EDR)
Mobilní komunikace není
Operační systém Windows XP Home
Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 2x audio, 1x RJ45
Počet USB portů 3
Slot pro karty 1× SD/MMC
Další funkce a vlastnosti 1,3 Mpx kamera
Rozměry 258 x 189 x 32 mm
Hmotnost 1 212 g

 

Výsledky testů

3DMark06 (body) 93
PCMark05 (body) 1 768
3DMark01 (body) 3 214
HDTune (MB/s) 51,4
Vista Index neměřeno
Výdrž kancelář** (čas) 3:49
Výdrž multimédia*** (čas) 3:02

Poznámka: ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní