Hlavní navigace

Garmin Forerunner 610 HR: hodinky pro sportovce a IT šílence (recenze)

22. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k výrobci je celkem logické, že budou mít hodinky co dočinění s navigací či mapami. Samozřejmě obsahují GPS, která se stará o záznam trasy. Verze 610 navazuje na úspěšné modely FR405 a FR410 oproti kterým však nabízí mnoho inovací. Určená je především pro běžce, stejně tak se však uplatní při cyklistice.

Plná krabice příslušenství

V balení společně s hodinkami naleznete nadstandardní množství příslušenství. Začněme tím nejnudnějším – nabíjecím adaptérem. Jeho nabíjecí část s USB konektorem je standardním modelem, který se nachází u mnoha dalších zařízení – jsou genericky vyráběné v Číně a brandovány jednotlivými výrobci. Kabel už tak standardní není. Hodinky jsou totiž připojovány přes speciální kolébku, která se zasune pod hodinky. Dojde ke spojení dvou konektorů na boku hodinek, o přichycení k hodinkám se stará magnet v kolébce. Z počátku jsem lehce bloudil po zádech hodinek, než jsem se do konektorů trefil, s každým dalším nabíjením to však bylo lepší. Navíc toto řešení zajistí jisté nabíjení, u předchozích generací si uživatelé stěžovali na přerušování nabíjení vinou vypadnutí kabelu. Ostatně nabíjení je potřeba více, než často. Při aktivní GPS se totiž výdrž pohybuje kolem 8-10 hodin.

Garmin Forerunner 610Garmin Forerunner 610

Dalším kusem příslušenství je hrudní pás, který zajistí měření srdečního tepu. Jeho velikost lze snadno upravit, navíc jeho pružnost zabraňuje případné klouzání po těle.

Garmin Forerunner 610Garmin Forerunner 610

Na dva druky je třeba připevnit senzor, který se kromě snímání tepu stará také o komunikaci s hodinkami pomocí standardního ANT+. Hrudní pás není součástí standardního balení, které se v eshopech dá sehnat za ceny pod osm tisíc. Musíte investovat do Forerunner 610 HR, nebo 610 HR Premium.

Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610

Pro přenos dat do počítače slouží malý USB dongle, který rovněž komunikuje prostřednictvím ANT+. Před jeho připojením je nutné instalovat ovladače z webu výrobce – Windows si s tímto typem zařízení neporadí. Pokud necháte dongle připojený k počítači, aktivity se vám budou z hodinek synchronizovat automaticky vždy, když se přiblížíte k počítači. Dosah je poměrně velký, dá se přirovnat třeba k dosahu Bluetooth.

Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610Garmin Forerunner 610

Guma, kov i plast

Nyní již k samotným hodinkám. Jejich kulatý dotykový displej je chráněn plastem, který by měl být alespoň do určité míry odolný vůči poškrábání. Plastové jsou i pevné části, na které je připevněn gumový řemínek. Ten je zakončen kvalitní kovovou přezkou, která rozhodně jen tak nepovolí. S velikostí rozhodně problém mít nebudete, dírky jsou totiž po celé délce pásku.

Garmin Forerunner 610Garmin Forerunner 610Garmin Forerunner 610

Spodní část a zároveň nosná konstrukce hodinek je kovová a dodává jim tak perfektní pevnost. Tento pocit navíc zvýší i odhalená čtveřice šroubků. Kovová jsou také tři ovládací tlačítka. Na pravé straně je to tlačítko pro zapnutí hodinek a aktivaci podsvícení displeje, levou stranu okupují tlačítka pro odstartování a ukončení aktivity a tlačítko pro označení jednoho kola na běžeckém okruhu a resetování aktivity.

Garmin Forerunner 610

Rozhraní hodinek

Hlavní novinkou tohoto modelu je oproti předchozím modelům dotykový displej. Ten je odporový – není sice tak citlivý jako displeje telefonů, ale lze ovládat třeba v cyklistických rukavicích. Zároveň nebude tak náchylný na teploty bod bodem mrazu.

Dotyková není jen samotná zobrazovací část, ale i černý rámeček kolem displeje. Na něm jsou totiž umístěna další dvě dotyková tlačítka – vyvolání menu a tlačítko Zpět.

Odemknutí displeje okoukali v Garminu od výrobců telefonů – je použito gesto „Slide to Unlock“. Po něm je asi dvě sekundy aktivována nabídka hodinek. Ta je ve výchozím stavu rozdělena do tří ploch. Na první jsou aktuální údaje při probíhající aktivitě, na druhé ploše je aktuální poloha virtuálního tréninkového partnera (o něm dále) a na třetí ploše běžné hodinkové údaje – datum, čas a den. Na všech těchto plochách je signalizováno případné připojení ANT+ snímače.

Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 

Kromě těchto základních ploch můžete aktivovat i další tři, které můžete libovolně upravovat. Můžete je rozdělit do 1-4 segmentů, do kterých lze umístit potřebné údaje. Vybírat můžete z tempa, srdečního tepu, spálených kalorií, rychlosti a mnoho dalšího. Jednu plochu si třeba můžete vyhradit pro údaje o srdečním tepu (průměrný, maximální, index tréninkového efektu), další třeba pro podrobné informace o tempu.

Pokud budete hodinky používat pro běhání i jízdu na kole, je navíc možné přepínat mezi těmito dvěma módy. V závislosti na tom, do kterého z nich je přepnete, se zobrazí nastavené plochy pro daný sport.

Nastavení hodinek je velmi přehledné a průměrný uživatel počítače a mobilního telefonu by s ním v žádném případě neměl problém. Pro méně zdatné angličtináře jsou navíc hodinky plně lokalizované do češtiny a tak budou pochopitelná i nejkomplikovanější zákoutí nastavení.

Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610

Vzhůru do terénu

Zajímavou možností, kterou ocení především běžci, je Virtuální partner. Tomu nastavíte dané tempo (třeba 5:30/km) a hodinky vás budou informovat, o kolik za tímto virtuálním partnerem, běžícím konstantní rychlostí zaostáváte (nebo ho předbíháte). Pro cyklisty, kteří by se chtěli s virtuálním partnerem poměřit je možnost místo tempa nastavit i průměrnou rychlost.

Nemusíte však soupeřit jen s vámi nastavenými hodnotami. Pomocí další funkce Virtual Racer si můžete vytvořit závod třeba podle výsledků nejlepších běžců Pražského maratonu a s nimi se poté porovnávat.

Další užitečnou funkcí jsou alarmy (nikoliv budík, i když ten mají hodinky taky). Hodinky vás díky nim mohou vibracemi i zvukově upozornit na mnoho skutečností. Nastavit si můžete třeba to, aby se rozvibrovaly, když uběhnete 5 km nebo budete na cestě půl hodiny. Tím si můžete připomenout třeba doplnění tekutin, nebo si při tréninku přesně rozplánovat několik běhů s přesně daným časem.

Důležitou funkcí, kterou budou závidět trackovací aplikace pro smartphony je opravdu fungující automatická pauza. Pokud si tuto funkci zapnete, bude aktivita pozastavena, pokud si dáte přestávku na pití, nebo se při běhu po městě zastavíte na přechodu.

 

V případě, že plánujete výběh nebo výjezd do neznáma, je možné si před startem uložit aktuální pozici pro případ, že se ztratíte. Pokud se tak náhodou stane, můžete se nechat navigovat na start. Samozřejmě se nejedná o klasickou navigaci, na displeji se zobrazí kompas, který bude ukazovat, kde máte zahnout a kterými ulicemi se vydat.

Aktivity na webu

Když doběhnete, či dojedete domů, právě skončená aktivita se po zapnutí počítače automaticky stáhne z hodinek (pokud se nachází v blízkém okolí USB přijímače) a odešle na web služby Garmin Connect. Spojení s tímto portálem zajišťuje utilitka Garmin ANT Agent, do kterého stačí zadat pouze přihlašovací údaje.

Na webu pak můžete velice rychle analyzovat všechny získané údaje a navíc vidíte právě absolvovanou trasu na mapě. Rychlost, nadmořská výška a srdeční tep jsou také zaneseny do přehledných grafů, které můžete rozšířit při jízdě na kole připojením snímače kadence šlapání.

Kompletní report zobrazíte po kliknutí na tlačítko zobrazit podrobnosti

Pokud se řadíte mezi uživatele Runkeeperu – populární služby zaznamenávání sportovních aktivit pomocí smartphonu, můžete své výkonu importovat i sem. Stačí pouze vytvořit novou aktivitu a mezi zdroji dat vybrat zařízení Garmin. Služba si sama najde hodinky spojené pomocí USB donglu a zobrazí seznam nalezených aktivit – z těch stačí vybrat tu, kterou chcete importovat.

Postřehy z praxe

Hodinky za osm tisíc by bylo škoda používat pouze při sportování, lze jej samozřejmě nosit jako běžné hodinky. Zádrhelem však pro některé uživatele může být gumový pásek, pod kterým se po delším nošení pravděpodobně zpotíte. Řešením může být změna pásku za běžný kožený či látkový.

Velkým překvapením pro mě byla rychlost, jakou dokážou hodinky vyhledat družice GPS a určit polohu. Často tento úkon trvá sotva deset sekund, což je na zařízení, které se nemůže spolehnout na asistovanou GPS jako smartphony úctyhodný výkon. Technologie, která za tímto stojí, se nazývá Instant Fix II a je součástí geolokačního čipu SiRF SiRFstarIV. Díky ní si hodinky pamatují polohu družic a při zachycení signálu z jedné geostacionární družice předvídají polohu těch dalších.

Patříte-li k náruživým sportovcům a technologických vychytávek, hodinky Garmin Forerunner 610 vás rozhodně nadchnou. Dotykový displej velmi zjednodušil ovládání, výrobce opět ukázal, že umí vyrobit špičková zařízení se skvělým zpracováním a třešničkou na dortu jsou podrobné reporty na webu a možnost připojit ANT+ zařízení. Jediným zádrhelem tak bude zmiňovaný gumový pásek, který není nejpříjemnější pro běžné nošení a také cena. Ta dělá z Garmin Forerunner 610 zařízení, které si koupí pouze úzká skupinka nadšenců a profesionálních sportovců.

MMF24

Plusy / mínusy
  vynikající zpracování
  dotykový displej
  snadný přenos dat do PC
  podrobné reporty na Garmin Connect
  cena pro běžné uživatele
  gumový pásek při běžném nošení
Hodnocení
Cena 7 800 Kč
Cena (verze HR) 9 000 Kč

 

Kompletní galerie

Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610 Garmin Forerunner 610