Hlavní navigace

GeForce GTX 260 - Anorexy edition

29. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie Vapor Chamber je k vidění už i na kartách od Nvidie, a to ne na zrovna nejnižší třídě. Vzdor nástupu Radeonů HD 5800 výrobce Galaxy uvádí na trh GeForce GTX 260 v jednoslotovém provedení.

Nová GeForce používá Vapor Chamber chlazení v jednoslotové verzi, jaké jsme mohli vidět například na Atomic verzi Radeonu HD 3870. Tam bylo spíše terčem kritiky, uvidíme, jak to bude zde.



karta je dlouhá a tenká jak týden

Na pamětech a na jádře sedí hliníkový plát, na kterém je Vapor Chamber komora. Vapor Chamber je v podstatě taková veliká heatpipe, která teplo přenáší po celé desce. Zkrátka – chladící kapalina se na spodu (kontakt s horkým jádrem a kartou) vypaří, nahoře prozměnu zkondenzuje a předá tak teplo horní vrstvě s měděnými žebry. A pak zase skápne dolů na jádro. Měděných žeber je na kartě až dost, trochu se bojím, že se karta bude snadno ucpávat prachem. Asi nepříliš tichý ventilátor bude vyfukovat vzduch skrz žebra směrem k diskům do 3,5" pozic. Napájecí obvody na konci karty mají svůj vlastní pasiv.

Parametry jsou klasické. 55nm jádro G200b má aktivovaných 216 shaderů, frekvence jsou 576/1242/1998 MHz pro jádro/shaderovou doménu/paměti efektivně. 896 MB paměti GDDR3 je připojeno přes 448-bitovou sběrnici. Z výstupů jsou osazeny konektory DVI, HDMI a S-Video.

MMF24

Karta je zajímavým počinem, i s TDP 182 W si vystačí s jednoslotovým chladičem. Na druhé straně je tu vysoká hlučnost, nepříliš vysoký výkon chlazení, tipl bych si na špatné taktování a vůbec – GeForce GTX 260 je dnes už mírně za zenitem (či spíše bude v brzké době).

Zdroj: Expreview

Autor článku