Hlavní navigace

GeForce GTX 485: Fermi v plné palbě (kachna?)

22. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX 480, zatím nejvyšší model generace Fermi, se setkal s rozporuplnými ohlasy: ačkoliv vybojovala Nvidii pozici nejvýkonnější jednočipové grafické karty, toto vítězství je vykoupeno velmi vysokou spotřebou a hlučností. Právě o spotřebě se společně s výtěžností hovoří jako o možných příčinách, proč GeForce GTX 480 má z celkových 512 stream procesorů v jádře GF100 aktivních pouze 480. Představitelé Nvidie ovšem již dříve naznačili, že varianty s plně odemčeným jádrem se dočkáme. Podle německého serveru Hardware-Infos bude „Fermi v plné palbě“ vydána na podzim. A přikládá i tabulku údajných specifikací „GeForce GTX 485“ v porovnání se stávajícími modely.

Strčně shrnuto, oproti GeForce GTX 480 se mění pouze počet stream procesorů a texturovacích jednotek, těch bude plných 512 a 64, a zároveň naroste frekvence jádra o 20 MHz (shadery o 40 MHz). Jak tyto změny řeší problém s vysokou spotřebou? S největší pravděpodobností nijak; Nvidia se bude spoléhat na to, že vůči GTX 480 naroste výkon více než spotřeba, a že výsledný náskok nad konkurenčním Radeonem HD 5870 bude natolik velký, aby nároky na napájení opodstatnil. Jedinou nadějí pro zlepšení je varianta, že by o pár měsíců vyzrálejší 40nm výrobní proces umožnil GeForce GTX 485 pracovat s nižším napětím na jádře. Pak se tedy modleme, aby na následujících fotografiích nebyl tištěný spoj této karty:

 
Dva osmipinové konektory přídavného napájení znamenají teoretický příkon až 375 wattů. To je ovšem za hranicemi specifikací PCI-SIG a tak naštěstí není příliš reálné, že by toto byl referenční návrh PCB. Spíše se v podání některého z výrobců karet ještě před vydáním GeForce GTX 485 dočkáme přetaktované edice GeForce GTX 480, například EVGA Classified nebo MSI Lightning.

Zatímco GeForce GTX 480 stojí oficiálně 479 dolarů, cenovka GTX 485 má být o 20 dolarů vyšší. Pro úplnost dodám, že GeForce GTX 485 nemá být nejvyšším modelem řady Fermi. Tím bude, protože to v dnešní době ani nejde jinak, karta se dvěma čipy GF104 pracovně nazvaná GeForce GTX 490.

MMF24

Update: Igor Staněk, PR manažer Nvidie pro region EMEA, nás informoval, že jelikož Nvidia zásadně nekomentuje nevydané produkty, uvedené informace o GeForce GTX 485 jsou s velkou pravděpodobností smyšlené, a tak jsme se možná nachytali na novinářskou kachnu.

Zdroj: Hardware-Infos 1 | 2

Autor článku