Hlavní navigace

GeForce GTX 980 Ti je ořezaná a pomalejší než Titan X. Bude možná už za týden

22. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Před měsícem se objevily zprávy, že Nvidia hodlá vydat další grafiku s čipem GM200, údajně GeForce GTX 980 Ti, již v květnu, nečekaně brzy po Titanu X. Zdá se, že tyto zvěsti byly pravdivé a k vydání se už v tuto chvíli schyluje na plné obrátky. Vysvětlení, proč Nvidia tuto záležitost vydává tak brzo, je ve zpětném pohledu docela předvídatelné. GeForce GTX 980 Ti totiž nebude výkonnější než Titan X, jak tomu bylo předloni u modelu GTX 780 Ti a jak se docela široce očekávalo. Půjde naopak o oříznutý, pomalejší model.

Podle webu VideoCardz má karta GeForce GTX 980 Ti částečně deaktivované GPU, což se odráží v označení na čipu (GM200-310). Přesnou povaha zákroku, který jádro podstoupilo, nemá zmíněný web prý ještě bezpečně potvrzenou, nicméně téměř určitě jde o vypnutí několika bloků SMM. Podle fotografie jakési tiskoviny (letáku/nálepky?) publikované na čínském webu Hardware Battle by vypnuté bloky měly být dva, takže celkově by GTX 980 Ti pak měla 2816 stream procesorů. Autenticita není zaručena, nicméně reálné by to asi být mohlo.

Pokud tento snímek zachycuje legitimní materiál, pak je shaderů 2816 (Zdroj: Hardware Life)
Pokud tento snímek zachycuje legitimní materiál, pak je shaderů 2816 (Zdroj: Hardware Life)

Podle VideoCardz má být základní takt GPU asi stejný, jako u Titanu X (1002 MHz), ale není známo, jak se řezání bloků SMM promítlo do počtu rasterizačních jednotek (texturovacích by při 2816 shaderech bylo 176). Paměťová sběrnice má zůstat 384bitová s kapacitou 6 GB GDDR5, takže budeme asi napjatě sledovat, zda se se u modelu GeForce GTX 980 Ti neobjeví opět nějaké anomálie, jaké byly začátkem roku odhaleny u GeForce GTX 970, která je rovněž ořezaná. Její kontroverzní „3,5GB“ implementace 4 GB vyvolala značnou pachuť i proto, že problematická povaha nebyla vyjasněna včas při vydání; doufejme, že tentokrát se to obejde bez podobných faux pas.

Dlužno říct, že si tak trochu musíme nasypat popel na hlavu, že jsme tento vývoj situace neodhadli, když se informace o „rychlejší verzi Titanu“ následující po tak krátkém čase objevily. Nvidia totiž nějakou kartu vybavenou částečně deaktivovanými GPU jednoduše mít musí, aby se zbavila nevyhnutných zmetků z výroby velkého čipu. A protože doposud nic takového neexistuje, byla velká šance, že se ořezaným GM200 stane právě GeForce GTX 980 Ti.

 

Co se ale výkonu týče, má být podle VideoCardz karta velmi blízko k výkonu GeForce GTX Titan X, propady rozhodně nebudou odpovídat rozdílu v ceně (pokud tedy bude v tradičním rozsahu 500–700 USD). Podle výkonů v 3DMarku Firestrike by to mohly být rozdíly téměř kosmetické, i když samozřejmě jde o předběžná a nezaručená čísla a v jiných testech třeba bude jinak. Všimněte si, že VideoCardz v těchto benchmarcích uvádí i výsledky pro refreshované Radeony R9 řady 300 založené na čipu Hawaii. Vyšší verze „XT“ je těsně pod GeForce GTX 980, ořezaný model „Pro“ pak nad GeForce GTX 970. Ovšem pozor, ve skutečnosti by refreshovaný R9 290 měl mít větší výkonnostní náskok, podle VideoCardz je totiž prý v grafu výsledek pro výrazně přetočenou GTX 970.

Benchmarky pro GeForce GTX 980 Ti (Zdroj: VideoCardz)
Benchmarky pro GeForce GTX 980 Ti (Zdroj: VideoCardz)
Benchmarky pro GeForce GTX 980 Ti (Zdroj: VideoCardz)

ICTS24

Co se týče toho, kdy se tato nová GeForce má vydat do světa: květnový termín je stále na stole. Podle VideoCardz už různá média dostala své testovací vzorky a pracují na recenzích. První testy tak asi budou k dispozici ještě před Computexem a v následujících dnech by se mohly vynořit nějaké legitimní úniky a fotky. VideoCardz prý od některých zdrojů má informace, že NDA na recenze by mohla vypršet už příští týden a údajně je možné, že k vydání by mohlo dojít 28. května.

Zdroje: VideoCardz, Hardware Battle