Hlavní navigace

GeForce na lámání hesel

25. 10. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ruská firma Elcomsoft si zaregistrovala patent na prolamování hesel s využitím GPU. Vedení společnosti tvrdí, že s GeForce 8800 Ultra (800 USD) dokáží lámat hesla až 25× rychleji než s dostupnými procesory (CPU). Například prolomení hesla do Windows Vista zabere dnes procesorům zhruba měsíce, i s GPU v ceně 150 USD se potřebný čas dostává do řádu dní.

Mluvčí Nvidie, Andrew Humber, proces obrazně přirovnává ke čtení knihy: "Procesor (CPU) čte knihu tak, že začne stranou 1 a skončí stranou 500. GPU knihu rozloží na 1 000 kousků a ty potom přečte naráz.". Masivní paralelismus GPU prostě úloze, jakou je lámání hesel, vyhovuje.

Rusové si chválí speciální programovací jazyk GP-GPU od Nvidie zvaný CUDA. Dle jejich názor se jedná o skvělou věc zajišťující pokrok nejen v ropném průmyslu, ale i v mnoha vědeckých odvětvích.

Je zajímavé, že Nvidia zatím neiniciovala žádnou aktivitu u distribuovaného počítání, jakým je například Folding@home. Zde je zatím dále ATI a třeba majitelé Radeonů X1900 si to mohou v praxi dobře vyzkoušet.

Zdroj: NewScientistTech

Za tip děkuji no-Xovi.

Autor článku