Hlavní navigace

Gigabyte 790GP-DS4H: První test AMD 790GX

7. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší lákadla nového čipsetu

Nový čipset AMD 790GX podporuje všechny nyní používané procesory Sempron, Athlon i Phenom do patice AM2/AM2+ a je vyráběn 55nm procesem. Paměťový řadič je tak stále obsažen v procesoru a od něj se tak odvíjí podpora pamětí DDR2 do frekvence 1066 MHz.

Grafické sloty najdete na každé desce dva (PCIe ×16), při zapojení grafických karet do CrossFireX pak pojedou v režimu 8 + 8. V tom je také jeden z hlavních rozdílů oproti čipové sadě AMD 790FX, která podporuje CrossFireX v režimu 16 + 16.

Druhým podstatným rozdílem je integrované grafické jádro Radeon HD3300. AMD je v tomto směru první, kdo uvádí na high-endových modelech desek integrovanou grafickou kartu. Více o této grafice najdete v samostatné kapitole.


Schéma severního můstku AMD 790GX

Zcela nový je i jižní můstek SB750, který je zpětně kompatibilní se staršími verzemi SB600 a SB700. Měl by se tedy časem objevit i na nových revizích základních desek s jinými čipsety tohoto výrobce. Hlavní novinkou v jižním můstku by mělo být přidání funkce RAID 5 u SATA disků a celkem 12 USB portů, čímž AMD dohání Intel i Nvidii. Součástí je i jednokanálový PATA řadič (pro dvě zařízení).


Schéma jižního můstku SB750

Poslední novinkou u čipsetu AMD 790GX je technologie Advanced Clock Calibration, která by měla pomoci snazšímu přetaktování procesorů Phenom Black Edtion. Zatímco za normálních podmínek je dle AMD možné přetaktovat Phenom X4 9850 na 3 GHz, za přispění této technologie se potenciál zvedne až na 3,2 GHz a možná i výše. Jestli tomu tak skutečně je, se dočtete v kapitole Přetaktování.

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, parametry

Základní deska mi dorazila v bílé testovací krabici bez potisku, nicméně příslušenství by mělo být stejné, jaké bude v prodejní verzi. Vzhledem k tomu, že se nejedná o desku ze série DQ6, tak není příslušenství z nejbohatších. U desky tak najdete jen sadu kabelů, manuál a instalační CD a kupodivu jeden USB modul.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Na první pohled je rozložení komponent naprosto v pořádku. Nikde nic netrčí, nepřebývá, zkrátka vše je na svém místě. Nenajdete zde však zahnuté SATA a IDE konektory. Na spodní straně není žádný pasiv, jen výztuha pod procesorem.

Zadní blok s konektory je trochu nestandardní, hlavně kvůli videokonektorům. Ty zde najdete celkem tři - D-Sub, DVI-D a HDMI. HDMI je v tomto případě standardu 1.2. HDMI 1.3 bude až na nové verzi UVD.

Napájecí konektory jsou na okraji desky a dobře dostupné. Tradiční neduh některých desek Gigabyte najdete i zde. Paměťové sloty jsou pro dvoukanálový režim umístěny hned vedle sebe a ne ob jednu pozici. Po celé desce najdete jen kondenzátory s pevným dielektrikem a feritové cívky. Těch je zde pět.

Součástí jižního můstku SB750 je šest SATA kanálů, kterým sekunduje i jeden PATA. Nechybí ani disketová mechanika. USB portů podporuje SB750 celkem dvanáct, osm z nich však musíte vyvést ze základní desky. Mimo to na desce najdete i LPT, COM a dva FireWire konektory.

Zde najdete FireWire řadič, IO čip, síťovou kartu a zvukovku Realtek ALC 889A doplněnou S/PDIF výstupem.

Větrák na testovacím chladiči zasahuje nad paměťové sloty, což by mohlo u vyšších modulů vadit. Také při osazení dlouhé přídavné karty můžete přijít o některé SATA porty.

Že se jedná o jednu z prvních vyrobených desek potvrzuje nejen revize 0.2, ale také ručně napsané pořadní číslo, v tomto případě 69.

Systém chlazení

Systém chlazení

Severní můstek a napájecí mosfety jsou chlazeny typickým pasivem, který najdete i na jiných deskách tohoto výrobce. Chladič na severním můstku je schválně vykrojen, aby bylo vůbec možné osadit do horního slotu rozšiřující kartu. Na jižním můstku je osazen menší pasiv, který není s ostatními chladiči propojen.

Pro připojení větráků jsou k dispozici celkem čtyři konektory, z nichž jsou dva s PWM regulací. Ty lze také regulovat z Windows pomocí SpeedFanu.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Také u této desky funguje typická finta na zobrzení pokročilých položek BIOSu  - CTRL + F1 v hlavní nabídce, která přidá některá nastavení pamětí a v hlavní nabídce položku Advanced Chipset Features.

Hned první položkou je M.I.T, kde nastavíte hlavní parametry systému. Frekvence HT, pamětí, PCI Express a dokonce i frekvenci grafického jádra Radeonu HD3300. U nastavování pamětí se mi velmi líbí zobrazení přednastavených hodnot SPD a automatického nastavení.

Rozmezí napětí je pro běžné taktování dostatečné, extrémisti se jistě poohlédnou jinde.

Pod nabídkou Advanced BIOS Features najdete nastavení integrované grafické karty. Můžete si zvolit, zda budete chtít používat jen integrovanou grafiku a sdílenou paměť, nebo k integrované grafice použijete i SidePort paměť.

Pod položkou Advanced Chipset Features najdete nastavnení SidePort paměti, včetně její frekvence.

Také u této desky najdete detekci síťového kabelu (Smart Lan) a v nabídce PC Health Status pak regulaci dvou větráků. Bohužel nemůžete přímo ovlivnit jejich otáčky, ale pouze zvolit, zda se budou regulovat pomocí napětí nebo PWM.


BIOS byl focen s osazeným Athlonem 64 X2 6000+. V případě Phenomu je ještě o pár položek bohatší.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém
rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

I když se jednalo o jednu z prvních vyrobených desek, byl jsem přetaktováním velmi mile překvapen. Procesor šel bez problémů dostat na 3,33 GHz (což se již v minulosti párkrát stalo), ale hlavně frekvence sběrnice šla zvednout u dvoujádrového Athlonu 64 X2 6000+ na prozatím rekordních 365 MHz. Chvilkově jsem se dostal i na 370 MHz, nicméně v tomto případě byl již systém velmi nestabilní.

Do desky jsem zkusil osadit i Phenom 9850, abych vyzkoušel zázračné taktování s Advanced Clock Calibration a dostal procesor na slibovaných 3,2 GHz. Úspěch byl pouze částečný. Deska na této frekvenci sice začla nabíhat, po chvíli ale zatuhla. Na vině však nejspíš nebyl Athlon a deska, ale slabé chlazení v podobě AC Freezeru 64 Pro (které mu neumožnilo zvýšit dostatečně vysoko napětí).

Na této desce však nejde přetaktovat jen procesor, sběrnice nebo paměti, ale také integrovaná grafická karta. Tu se mi podařilo popohnat ze 700 MHz na 850 MHz. Bohužel při tomto nastavení neproběhly všechny testy a tak se nakonec jako stabilní frekvence ukázalo 800 MHz.

Radeon HD 3300 – nejrychlejší integrovaná grafika dneška

Velkým lákadlem nového čipsetu je bezesporu integrované grafické jádro Radeon HD3300. To vychází z předchozího Radeonu HD3200, které můžete najít v čipových sadách AMD 780G. Nová verze je však taktovaná o 100 MHz výš.

V tomto podání grafika podporuje DirectX 10 a Shader Model 4.0. Desky by měly obsahovat všechny grafické výstupy, tedy D-Sub, DVI-D a HDMI. Používat přitom půjdou vždy dva z nich. Nevýhodou určitě je, že HDMI je stále ve verzi 1.2. Čipová sada je teoreticky schopná vyvést i DisplayPort, uvídíme ale kolik výrobců toho využije. UVD podporu hardwarové dekódování MPEG-2 a přehrává samozřejmě i další běžně používané formáty – VC-1 i H.264.

Výkon grafického jádra je podpořen integrovanou pamětí SidePort, které na této desce najdete 128 MB v podobě DDR3 čipu. Na desce Biostar by pro změnu mělo být 64 MB DDR2. Tato paměť ale kažodopádně výkon pořádně zvedá, o čemž se můžete přesvědčit v následující kapitole. V BIOSu desky pak můžete nastavit i frekvenci této paměti včetně několka dalších parametrů. Provozování grafiky bez ní v podstatě nemá moc smysl. Na spotřebě se rozdíl v podstatě neodráží, ve výkonu však velmi.

Radeon HD 3300 – herní testy a přehrávání Blu-ray

Co se týče samotných herních testů, tak skutečně mohu potvrdit, že Radeon HD 3300 je v součastnosti nejrychlejší integrovanou grafikou. Jak dlouho to bude platit, uvidíme, jak se s tím popere Nvidia, která na září připravuje nový čipset MCP7A s integrovanou grafikou GeForce 9300 a 9400 pro platformu Intel.

Samotnému výkonu obrovským kusem pomohla integrovaná paměť typu SidePort. Při jejím zapnutí je nárůst výkonu přibližně třetinový. I když AMD tvrdí, že všechny desky s AMD790GX budou obsahovat 128 MB této paměti, podle této novinky o desce Biostar tomu tak nebude. Tato deska by totiž měla obsahovat pouze 64 MB paměti DDR2 a nikoli 128 MB DDR3.

Při přehrávání Blu-Ray videa si Radeon HD 3300 vedl také velmi dobře a dosáhl jedněch z nejlepších výsledků. Vše bylo měřeno s Athlonem 64 X2 6000+.

 

Radeon HD 3300 – Hybrid CrossFireX

AMD své potenciální zákazníky láká také na podporu Hybrid CrossFireX. Tato funkce umožňuje k integrované grafice přidat druhou kompatibilní rozšiřující grafiku, která zvedne celkový herní výkon. Bohužel kompatibilní grafické karty jsou stále jen Radeony ze sérií HD 2400 a HD 3400. Pro naše testy jsem použil Radeon HD 3450 s 512 MB paměti DDR2.

Kromě starého 3DMarku2001 SE všechny testy proběhly, ale průběh testů (např. ve F.E.A.R.) byl velmi neplynulý. Výsledné fps jsou tak celkem vysoké, ale hrát bych to nechtěl.

Do desky jsem také zkusil osadit i Radeon HD 4850 (Toxic od Sapphire), abych vyzkoušel, jestli se AMD náhodou nepodařilo rozhýbat SavePower režim, kdy by bylo možné dedikovanou grafiku vypnout a při práci v 2D používat jen grafiku integrovanou. Nvidia tuto funkci již na jedné desce zprovoznila pod označením Hybrid SLI. AMD zatím v tomto směru pokulhává. Radeon HD 4850 i při nečinnosti systém pěkně zatěžoval a spotřeba bez zátěže se pohybovala kolem 130 W.

V následujících grafech najdete porovnané samostatné integrované grafiky, samostatné grafiky a zapojení v Hybrid CrossFire a Hybrid SLI (v případě GeForce).

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak při přetaktování. V případě testovacího procesoru Athlon 64 X2 6000+ je to frekvence 3,00 a 3,22 GHz, které je dosaženo zvednutím FSB na 215 MHz. Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím.

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku a kvalitu integrované zvukové karty měřenou pomocí RightMark Audio Analyzeru a hlavně nově pomocí zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

Zrychlení jižního můstku se tentokrát nekonalo a SB750 je při mých měřeí stejně rychlý jako SB700 nebo SB600. Naměřené hodnoty navíc odpovídají těm, které ve svých materiálech uvádí samo AMD.

Kvalita integrovaného kodeku Realtek ALC 889A je na velmi dobré úrovni. Hlavně 100dBA odstup signálu od šumu mě velmi mile překvapil, stejně tak jako nízké hodnoty harmonického zkreslení.

 


Dynamický rozsah


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály


Harmonické zkreslení

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1 600 × 1200 nebo 1 280 × 1 024 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.

Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Také v těchto testech podávala deska mírně podprůměrný výkon, stejně jako v grafických testech i testech procesoru.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

I přes masivní chladič nebyly teploty na severním můstku a napájecích mosfetech nijak nizké, spíše naopak. Chladič na jižním můstku pak najdete i na jiných deskách Gigabyte, např i na porovnávané GA-MA790FX-DS5. Tomu odpovídají i velmi podobné teploty.

V případě spotřeby deska zapadla do šedého průměru. Navíc u ní nebyl nasazen systém D.E.S.

Dodávané aplikace

Na instalačním CD najdete kromě standardních ovladačů i řadu aplikací přímo od Gigabytu. Mezi ně patří starší verze Easy Tune 5 Pro (předpokládám, že v prodejní verzi bude nahrazena za Easy Tune 6), i-Cool nebo FaceWizzard, pomocí něhož můžete snadno změnit úvodní obrazovku při náběhu BIOSu. Instalace ovladačů je velmi pohodlná. Xpress Install v podstatě vyřeší všechno za vás, stačí jen párkrát kliknout.

Mimo to na cédéčku narazíte i na Norton Internet Security 2007 čítající Norton AntiVirus, Norton Personal Firewall, Norton Privacy Control, Norton AntiSpam a Norton Parental Control. Nenechte se však zlákat vidinou tohoto balíku zdarma. Jedná se o klasickou 90denní zkušební verzi. Pokud by vám Norton nevyhovoval, můžete zkusit Kaspersky Antivirus 6.0.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

I když má tato deska některé své mouchy, musím uznat, že čipset AMD 790GX se tentokrát celkem povedl. Výkon integrovaného Radeonu HD3300 je velmi slušný (rychlejší integrovanou grafiku zatím nenajdete) a začíná konkurovat nejlevnějším dedikovaným grafikám.

Kdo čekal od jižního můstku SB750 malý zázrak, tak ten se nedočkal. Propustnosti zůstaly v podstatě stejné. Přidána byla sice funkce RAID 5, kterou ale využije jen velmi malé procento uživatelů. Zlepšené přetaktování Phenomů se podařilo prokázat již v předběžných testech a potěší pokročilejší uživatele.

Samotná deska od Gigabytu má sice několik nedostatků (paměťové sloty u sebe, pouze dva regulovatelné větráky), ale s těmi se dá celkem bezproblémově žít.

+ výkon integrované grafiky
+ rozložení komponent
+ možnosti nastavení
+ výbava SB750
+ SidePort paměť pro grafiku
+ přetaktování

- vyšší teploty
- průměrná spotřeba
- HDMI jen ve verzi 1.2

I tak jsme se rozhodli vypíchnout spíše celkovou povedenost čipové sady AMD 790GP. Jedná se o čipset nabízející nejlepší integrovanou grafiku v současnosti a přesto jej dobře využijí i herní počítače (postavené tedy na platformě AMD). Výkonem si nijak nezadá se 790FX a nabízí jen méně PCI Express 2.0 linek. Jedná se prostě o to, co uživatelům přinese nejvíce: vychytání prvních vlaštovek (790FX a 780G) od much. Mít tak IGP i UVD 2 jako Radeony HD 4800 (a nějaké úsporné 45nm K10 do své patice), tak už se skutečně rozplyneme blahem.

Za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-790GP-DS4H děkujeme společnosti Gigabyte.

MMF24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků