Hlavní navigace

Gigabyte GA-P55A-UD6: nástup moderních rozhraní

16. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

První dojmy a hlavní přednosti

Počínaje touto deskou se začnete na základních deskách s rozhraními USB 3.0 a SATA 6 Gb/s setkávat s novým označením 333 Onboard Acceleration. Ne že by Gigabyte zanevřel na staré dobré Ultra Durable, kterého se drží i tato základní deska, ale již to zkrátka chtělo změnu. A vhodným okamžikem pro její implementaci se právě stalo osazení nových rychlejších rozhraní.

Díky přídavnému čipu NEC obsahuje tato deska celkem dva rychlé porty s rozhraním USB 3.0, které dosahují maximální přenosovou rychlost 5 Gb/s. Tomu to údaji bohužel musíme prozatím jen věřit, protože USB 3.0 zařízení se u nás zatím ještě nevyskytují. I kdyby byla ale reálná přenosová rychlost jen poloviční, jednalo by se o velký skok kupředu. Velkou výhodou u USB 3.0 rozhraní je také provoz v režimu Full Duplex. Nemělo by tak docházet k problémům při současném čtení a zapisování z USB zařízení.

Druhou vyzdvihovanou vlastností v rámci 333 je zvýšení odolnosti napájení USB zařízení. Asi hodně z vás se již setkalo se situací, kdy připojený 2,5" USB disk zkrátka odmítal naběhnout. S touto deskou a jejími pokrevními sestrami by se to již stávat nemělo. Zatímco u standardních rozhraní USB 2.0/3.0 je maximální odběr nastaven na 500/900 mA, u základních desek Gigabyte s funkcí USB Power jsou tyto proudy na podstatně vyšších hodnotách – 1500/2700 mA. Měli byste se tak obejít i bez zdvojených USB kabelů.

No a na závěr si necháváme rozhraní SATA 6 Gb/s, které zde Gigabyte označuje jako SATA 3.0. To má na svědomí přídavný čip Marvell SE9128, který je k základní desce připojen skrze rozhraní PCIe ×1. I když to Gigabyte nikde neuvádí, dle dosažených výsledků v propustnosti by se mělo jednat o verzi PCI Express 2.0.

Specialitou této desky nejsou ale jen výše zmíněné technologie, ale třeba i šest paměťových slotů. Jak jistě víte, tříkanálový přístup do paměti podporuje jen čipset X58 a procesory Bloomfield. Zde ale vládne kombinace P55 + Lynnfield, která je jen dvoukanálová. A právě pro každý kanál jsou zde vyhrazeny tři sloty. Výhodu to má asi jedinou – při budoucím dokupování paměti nebudete muset starou zahazovat.

Pro zvýšení stability používá deska 24-fázový design a již teď vám mohu prozradit, že s přetaktováním si deska poradila opravdu velmi dobře.

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, parametry

Přesto že se jedná o sérii UD6, tak na příslušenství to příliš znát nebylo. V podstatě jedinou věcí navíc (oproti levnějším sériím) je zde přídavný e-SATA modul, což není zrovna hodně. Čtyři SATA a jeden IDE kabely se dnes považují za minimální standard.



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení desky je tradičně vynikající a velmi decentně barevně provedené, jak se na správnou desku série UD3 sluší. Majitelům IDE zařízení by mohl vadit snad jen trochu neprakticky umístěný IDE konektor, který není u okraje desky.

Zadní porty jsou tradičně napěchovány k prasknutí. Své mésto zde našla dvojice USB 3.0 portů (modré), dvě síťovky, dva FireWire porty, výstupy ze zvukovky adva kombinované USB/eSATA porty.

Ani v oblastech napájecích obvodl nenechal Gigabyte nic náhodě a seslal do nich rovných 24 fází.

Pokud byste chtěli připojit v budoucnunějaký disk přes SATA 6Gb/s rozhraní, použijte bílé porty. Malým překvapením pak u této desky bylo osazení i konektoru s řadičem pro disketovou mechaniku nebo staré sériové rozhraní (COM).

Mezi osazenými čipy si největší pozornost zasloužil tento za zadními porty se krčící NEC. Zprostředkovává totiž USB 3.0 porty, které v blízké budoucnosti jistě rádi využijete. Kromě něj se zde nachází dvě síťovky Realtek nebo zvukovka stejného jména.

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Chlazení bylo tradičně svěřeno modro-stříbrným pasivům, které se rozprostírají i nad neexistujícími součástkami. Čipset totiž najdete pouze pod pasivem jižního můstku. Ten nad "severním můstkem" tak slouží pouze k lepšímu rozptylu tepla odváděného heatpipe od mosfetů nebo právě jižního můstku.

Na desce najdete celkem pět konektorů pro větráky, z nichž ale můžete v BIOSu zregulovat pouze jeden – procesorový. V tomto ohledu se Gigabyte bohužel stále nezměnil.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Také díky použitému chladiči Noctua jsou teploty všech komponent velmi nízké. Osazený 12cm větrák Nanoxia s maximálními otáčkami 2000 ot./min by při měření manuálně zregulován na 800 ot./min, aby byl téměř neslyšný. Dosažené teploty i tak ale byly jedny z nejnižších.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba

Zato ve spotřebě se deska příliš nežinýrovala a hlavně bez zátěže si řekla o nejvýšší přísun energie. Jak moc velkou roli v tom sehrály právě nové řadiče pro USB 3.0 a SATA 6 Gb/s rozhraní se můžeme jen dohadovat. V zátěři již ale deska patřila k těm umírněnějším. Navíc se můžete pokusit spotřebu ukrotit i za pomoci Dynamic Energy Saveru 2, jenž zredukuje počet napájecích fází na nezbytné minimum pro danou situaci.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

BIOS této desky je téměř shodný s tím, který jste mohli před nedávnem vidět u základní desky Gigabyte P55-UD4. Proto se jím nebudu příliš zabývat a odkáži vás na recenzi dané desky.

Jednou z mála změn je ale začlenění rozhraní USB 3.0/SATA 6 Gb/s a mírná omezení s tím související. Protože čipset P55 podporuje jen 16 linek PCIe druhé generace, můžete si v BIOSu zvolit, zda bude některé rozhraní komunikovat v tomto standardu, nebo pojede ve starším a zároveň pomalejším (250 vs. 500 MB/s) režimu. Volbu provádíte pod položkou Turbo SATA3/USB 3.0. Pokud vše ponecháte na automatice, volba bude probíhat automaticky dle připojených zařízení. V případě, že ale pojede některé zařízení v režimu PCIe ×1 Gen 2, bude pro grafickou kartu vyhrazeno jen 8 PCIe linek druhé generace. U pamlejší grafiky,jako je naše testovací GeForce 8800 GT to žádný vliv na funkci nemělo, ale u rcyhlejších grafik byste již alespoň mírné zpomalení pozorovat mohli.

Nyní si můžete prohlédnout kompletní BIOS, který se kromě výše zmíněného detailu od desky UD4 téměř neliší.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Za poskytnutí procesoru Intel Core i5 750, i7 920, C2D Q6600 a E8500 děkujeme společnosti Intel

Přetaktování

Přetaktování

Po stránce přetaktování deska rozhodně nezklamala a předvedla doslova excelentní výkon. Dosažených 225 MHz na základní frekvenci je s naším testovacím Core i5 750 prozatím maximum. Výše se nedostal ani minule opěvovaný Sabertooth od Asusu.

Při přetaktování procesoru jsem lehce přitopil a donutil Core i5 750 se základní frekvencí 2,66 GHz běhat i na 4,3 GHz. Tato frekvence ale nebyla dlouhodobě stabilní a tak přišlo ke slovu její mírné snížení na 4,26 GHz při napětí 1,45 V (v BIOSu). Jak si můžete všimnout, v CPU-Z již bylo napětí nepatrně nižší a při zátěži ještě mírně pokleslo, což mě u desky s 24-fázovým napájením trochu překvapilo.

Vysokým výsledkům přetaktování pak odpovídaly i vynikající výsledky v jednotlivých testech.

V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou Nvidia GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Nyní se můžete podívat na celkové nárůsty frekvence sběrnice, procesoru i celkové hodnocení přetaktování.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 se zapnutým C1E i EIST. Všechny desky jsou tak testovány na základní frekvenci 2,4 GHz. Paměti jsou nastaveny na frekvenci 800 MHz a časování 5-5-5-15. V případě desky s čipsetem X58 jsou testy provedeny s procesorem Core i7 920 na základní frekvenci 2,66 GHz se zapnutým Turbo režimem a pamětmi DDR3-1066 s časováním 7-7-7-20. To samé platí i pro nově přidaný procesor Intel Core i5 750, jehož
pracovní frekvence je shodná s Core i7 920, tedy 2,66 GHz. Na rozdíl od
něj ale nepodporuje HyperThreading, což se na výsledcích testů také
významně podepsalo.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Barracuda XT: SATA 3 vs. 6 Gb/s, AHCI

O tom, že Barracudu XT jsme získali díky testu základní desky s rozhraními USB 3.0 a SATA 6 Gb/s určitě už dobře víte z aktuality o předčasném Ježíškovi.
Základní deska Gigabyte P55A-UD6 má kromě konektorů SATA 3 Gb/s právě i
konektory SATA 6 Gb/s a to díky řadiči Marvell 9128.

Pro
zjištění, jaký přínos SATA 6 Gb/s pro 7200otáčkový pevný disk vlastně
má, jsme provedli zdánlivě nesourodou sadu testů. Po delším zkoumání
tabulky zjistíte, že se z ní snad dozvíte vše podstatné. Důležité je
poznamenat, že testovací sestava a nastavení se mírně měnila a
neobnášela jen jižní můstek:

  • Intel ICH10R = Core 2 Duo @ 3,5 GHz, DDR2-900 5-5-5-15, Gigabyte EP45-DS3R, Vista 64-bit
  • Marvell 9128 = Core i5-750 @ 2,66–3,33 GHz, DDR3-1066 7-7-7-20, Gigabyte P55A-UD6, Vista 32-bit
  • Intel P55 = Core i5-750 @ 2,66–3,33 GHz, DDR3-1066 7-7-7-20, Gigabyte P55A-UD6, Vista 32-bit

V
tabulce jsou opět nejlepší hodnoty na řádku zvýrazněny. I z výsledků si
asi všimnete, že zapnutí AHCI (a tím i NCQ) bylo na řadiči Marvell 9128
problematické. Realita byla ještě horší: některé programy pracující s
diskem zatuhávaly a bylo je nutno násilně ukončit. Syntetické testy
jako HD Tach či CrystalDiskMark ale ukazují, že přínos SATA 6 Gb/s na
Barracudě XT nezaznamenáte ani na přenosových rychlostech velkých
souborů. Rozdíl je pouze v dávce (burst).

Zajímavé je, že jinak spolehlivý test dávky v HD Tach 3 (kterému se
také dá říkat test propustnosti rozhraní) na Marvellu 9128 s Barracudou
XT dost kolísal a nejlepších 291 MB/s bylo možno dosáhnout jen se
souborovým systémem (NTFS), jinak byly výsledky do 280 MB/s. Kdo by tedy čekal obrovký výkonnostní skok oproti stávající generaci disků a SATA 3 Gb/s rozhraní, ten by se trochu spletl. Otázkou ale je, jestli je na vině Gigabyte společně s Marvelem, nebo implementace nového rozhraní do disku Seagate. Na tuto otázku nám bohužel odpoví až nějaký další test, ideálně SSD disku, s tímto rozhraním.

ICH10R, SATA 3 Gb/s, unpartitioned (read/write):

Marvell 9128, SATA 6 Gb/s, unpartitioned (read/write):

Marvell 9128, SATA 6 Gb/s, NTFS (read only):

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

V těchto testech se můžete přesvědčit, že ani omezení plynoucí s povolení režimu PCIe Gen 2 pro SATA řadič Marvell snížení výkonu nepřineslo.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Základní deska GA-P55A-UD6 je velmi poctivým kusem hardwaru, který vás asi za žádných okolností nezklame. Rozložení kompoenet, chlazení ani přetaktování nenechal Gigabyte na náhodě a vše dotáhnul do nejmenšího detailu. Obzvláště možnosti přetaktování opět posunuly laťku o trochu dále a překonalo stávající rekordy s naším testovacím procesorem.

Svůj odstavec v závěru samozřejmě musí mít i implementace nových rozhraní SATA 6 Gb/s a USB 3.0. Zatímco první z nich jsme již měli možnost vyzkoušet a alespoň částečný výkonnostní nárůst můžeme i s prvním testovacím diskem potvrdit, u USB 3.0 si budete muset na reálné výsledky ještě chvíli počkat. V každém případě ale patří Gigabytu hold za to, že se rozhodl s uváděním základních desek s novými rozhraními neotálet a vstoupit s nimi na trh jako první. Základní desky Asus s USB 3.0 a SATA 6 Gb/s totiž zatím v obchodech nejsou. Snad se tak i díky Gigabytu podaří prolomit začarovaný kruh, kdy výrobci disků a periférií nechtějí produkty pro tato rozhraní uvádět z důvodu nedostatku desek a výrobci desek je zase na své výtvory neimplementují z důvodu nedostatku produktů pro ně.

Ani cena této desky není úplně astronomická, jak by se na desku série UD6 slušelo. I tak je ale necelých 5700 Kč poměrně hodně a většina uživatelů určitě sáhne po levnější P55A-UD4, kterou pořídíte již lehce přes 4000 Kč. Navíc by se měla velmi brzo objevit v obchodech i verze P55A-UD3P a R, které budou sahat ještě níže. USB 3.0 a SATA 6 Gb/s by se tak mohlo stát i masovou záležitostí.

Plusy a mínusy

+ rozhraní USB 3.0 a SATA 6 Gb/s
+ rozložení komponent
+ výsledky přetaktování
+ nízké teploty
+ kombinované eSATA/USB porty
+ zvýšená odolnost USB

- vyšší cena
- regulace větráků v BIOSu
- při režimu PCIe 2.0 pro USB/SATA grafika omezena jen na 8 linek

CS24

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Gigabyte.