Hlavní navigace

Gigabyte vydává J1900N-D3V, mini-ITX Bay Trail s více USB 3.0 a slotem PCI

19. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přemýšlíte-li o stavbě úsporného kancelářského počítače, HTPC nebo domácího serveru, pravděpodobně jste do nákupního rozhodování zařadili základní desky formátu mini-ITX s procesory Intel Celeron rodiny Bay Trail-D. Před dvěma týdny jsme vám představili desku Gigabyte GA-J1800N-D2H, která už je na českém trhu k mání. Už tehdy bylo známo, že na trh míří další dva modely: GA-J1800N-D2P a GA-J1900N-D3V. Ty byly nyní oficiálně vydány a můžeme vám tak představit jejich specifikace. Společným lákadlem obou desek je slot PCI, díky němuž lze funkcionalitu desky rozšířit za levný peníz.

Jestliže vám u dosud představených desek s Bay Trailem vadil nedostatek portů USB 3.0 (u GA-J1800N-D2H, ale i u MSI J1800I je pouze jeden), u varianty D3V jsou k dispozici hned čtyři. Gigabyte toho docílil osazením čipu Renesas uPD720210, což není řadič, ale USB hub; dostupná propustnost tedy odpovídá jednomu portu. Na staré časy dá vzpomenout nejen slot PCI, ale také dvojice sériových portů na zadním panelu, přičemž z pinů na desce lze vyvést i port paralelní. To desku předurčuje k využitím ve specializovaných terminálech. Postrádat naopak budete konektor HDMI pro připojení k televizoru, pro nasazení jako domácí server by neuškodilo ani více portů SATA. Závěrem pár slov o osazeném procesoru: zatímco Celeron J1800 je dvoujádro s taktem 2,41 GHz, zde přítomný Celeron J1900 má čtyři jádra na frekvenci 2 GHz a úměrně tomu větší L2 cache (dohromady 2 MB).

GA-J1800N-D2P napravuje absenci HDMI portu, na zadním panelu ale pro změnu najdete jen dva konektory USB, na desce je pak header pro vyvedení dalších dvou USB 2.0 na přední čelo skříně. SoC Bay Trail více portů nemá a takhle to vypadá, když výrobce nepoužije USB hub.

 

MMF24

Tak se mi zdá, že deskám s Bay Trailem k univerzální použitelnosti pořád něco chybí. Kolik korun navíc by stálo připojit na rozhraní PCI Express přídavný řadič disků (ještě minulá generace desek s Celerony 1007U/1037U měla kromě čtyř SATA i port IDE) a zahrnout do standardní výbavy konektory DVI (pro použití jako desktop) i HDMI (pro HTPC)? Ve spojení s dostatečným počtem portů USB by z toho mohl být skutečně zajímavý kousek hardware. Otázkou ale zůstává, jestli bída Bay Trailu není obchodní taktika, kterou nás Intel a výrobci desek chtějí přimět ke koupi dražších základních desek a procesorů.

Zdroj: Gigabyte 1 | 2