Hlavní navigace

Gmail má deváté narozeniny. Infografika mapuje celý jeho život

10. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google připomněl, že je to už devět let, co odstartoval svou poštovní službu. Gmail si odbyl premiéru 1. dubna 2004. Tehdy to byla velká revoluce. Každý uživatel dostal rovnou gigabajt prostoru (násobně více, než bylo běžné), Gmail přišel s tříděním e-mailů do konverzací a jako první webmail používal Ajax (aby nemusel zbytečně obnovovat stránku). Byl však pouze pro zvané. Vstupenku do nového světa dostalo okolo tisícovky důležitých osobností. Každý uživatel pak mohl sám posílat pozvánky, a ti je zase šířili dále.

Gmail má 9. narozeniny
Gmail má 9. narozeniny

Rok nato kapacita schránky vzrostla na 2 GB, v roce 2006 pak Gmail dostal dvě nové klíčové funkce – chat a kalendář. Ve stejné době bylo možné Gmail používat pod vlastní doménou (Google Apps ještě neexistovaly) a rozhraní bylo přeloženo do 40 jazyků včetně češtiny.

Gmail v číslech

:: založen: 1. 4. 2004
:: počet jazyků: 54
:: uživatelů: 425 milionů (2012)
:: kapacita schránky: 10,1 GB
:: velikost příloh: až 25 MB 
:: přílohy přes Drive: až 10 GB 

Sezóna 2007 byla pro rozšiřování klíčová, 14. února byl Gmail otevřen pro všechny, už nebylo třeba pozvánek. Google také přišel s bezplatnou podporou protokolu IMAP, který nabídl lepší synchronizaci e-mailu s externími klienty. Do té doby freemaily používaly hlavně jednoduchý POP3.

V dalším roce už uměl Gmail upozornit na zapomenutou přílohu. To když jste o ní psali v textu, ale ke zprávě ji zapomněli přiložit. Gmail si odbyl premiéru i na Androidu, resp. prvním robotím telefonu T-Mobile G1. Do chatu přibylo i videovolání s externím doplňkem, který potřebujeme ještě dnes.

Červenec 2009 přinesl další změnu, z loga Gmailu zmizela nálepka beta. Pošťák byl definitivně v ostré verzi, byť to byla pouze formalita. V roce 2010 se služba naučila inteligentně třídit příchozí zprávy, přišla funkce prioritní pošta.

Rok 2011 měl další velké milníky. Google poštu zabezpečil dvoufázovým přihlašováním (volitelná funkce), Gmail dostal nový vzhled a přišla mobilní aplikace pro iOS. Do té doby museli jabkaři používat mobilní verzi v prohlížeči, nebo synchronizaci s klientem v systému.

 

Nedávnou historii si určitě pamatujete. Videohovory byly nahrazeny pomocí setkání (hangouts), takže už můžete volat s až deseti lidmi najednou. Schránka přerostla 10GB hranici a díky spojení s úložištěm Drive můžete ke zprávě přiložit i 10GB přílohu. Poslední z novinek je nový editor zpráv.

MMF24

Tip: Poslední tři roky už existuje i Cnews.cz, všechny důležité novinky najdete po štítkem Gmail.

Infografika

Gmail má 9. narozeniny
Gmail má 9. narozeniny