Hlavní navigace

Gmail zjednodušuje chat a zruší sdružování zpráv do konverzací

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google upravil chatovací okno v poštovním klientu Gmail. Pod polem pro psaní zprávy už není rozbalovací nabídka pro hlasový nebo video hovor, ale zvláštní tlačítka se přesunula nahoru do lišty. Takto už to dávno funguje v chatu na iGoogle nebo komunitním portálu Orkut. Je ale zvláštní, že Gmail, jako hlavní komunikační platforma (Gtalk už se nevyvíjí), je stále v oblasti instant-messagingu dost omezený. Pořád neumí odeslat soubor (iGoogle a Orkut ano), když zavolám pouze hlasem, nemůžu už jednodušet „upgradovat“ na video, ale musím zavěsit a volat přes jinou ikonku.

Pro hlas a video je potřeba nainstalovat plugin, takže nestačí jen Flash, jako to mají konkurenční služby. Pokud protistrana plugin nainstalován nemá, objeví se u kontaktu tlačítko, který adresáta můžete odkázat na stránku pro jeho stažení.

Druhá novinka se týká práce s e-maily. BusinessInsider prý pomocí kontaktů v Google zjistil, že se v Gmailu objeví možnost vypnout sdružování zpráv do konverzací. Pokud si totiž píšete s jedním člověkem, Gmail (i jiní pošťáci) poznají podle obsahu a předmětu, že jde o pokračování téhož rozhovoru a všechny e-maily seskupí jakoby do jednoho. Šetří to místem, obsáhlé konverzace poznáte podle závorky s číslem vedle jména odesílatele, např. (6) znamená, že v konverzaci je šest zpráv. Je to zvláštní krok, zatímco ostatní konverzace teprve přidávají, Google jde opačnou cestou. Ale je pravda, že sdružování nemusí každému vyhovovat.

Zdroj: Gmail blog, BusinessInsider