Hlavní navigace

Google Apps už nejsou zdarma. Za e-mail na vlastní doméně už musíte platit

7. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google odpradávna nabízel základní balíček Google Apps zdarma. Díky tomu jste mohli na vlastní doméně založit e-mail ve stejném rozhraní jako Gmail a samozřejmě se k tomu navázaly i další služby Drive, Google+ atd. Ode dneška už bezplatnou verzi Google Apps založit nemůže, firma ji už neposkytuje.

Google Apps pro firmy
Google Apps pro firmy

Pro bezplatné účely Google nabízí pouze založení Gmailu (Google ID). Na vlastní doméně si můžete pořídit třeba Google Apps for Businesses (pro firmy), ale budete platit 50 dolarů ročně na uživatele. Za to však dostanete 25GB schránku (běžně 10 GB), garantovanou 99,9% dostupnost a telefonickou podporu 24/7.

Google tvrdí, že stávajících uživatelů bezplatné verze se změna nijak nedotkne. Není ale vyloučeno, že časem uživatele donutí zaplatit. Buď uživatele převede na Gmail, nebo na Apps for Businesses. Už dříve při rušení jiných služeb postupoval podobně. Zatím jsou to jen naše odhady.

 

CS24

Zaregistrovat si dnes schránku na Gmailu už bohužel není snadné. Na rozdíl od konkurence si totiž můžete vybrat pouze doménu @gmail.com, což při stovkách milionů účtů znamená, že atraktivní adresu už nezískáte. Pokud chcete bezplatný e-mail na vlastní doméně, řešením je služba Custom Domains od Microsoftu. Ta je postavena nad Hotmailem/Outlookem a rovněž nabízí přístup k webové kanceláři, úložišti a dalším službám.

Zdroj: Google