Hlavní navigace

Google otevřel digitální archiv ohrožených divů světa. Prohlédnete si je ve 3D

18. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je tomu přes sedm let, co Google spustil Art Project. Od té doby nafotil interiéry a exponáty více než 1500 muzeí v 70 zemích světa. Kulturní dědictví našich předků uložená na druhé straně planety tak můžete navštívit i z domova.

Teď se Google spojil s neziskovkou CyArk, která pomocí laserových snímačů a foťáků detailně nasnímala 25 míst z 18 zemí světa. Výsledkem jsou 3D mapy, které Google zpřístupnil na stránkách Arts & Culture. Prohlédnout si je můžete na počítači, ale také mobilu nebo ideálně ve virtuální realitě.

MMF24

myanmarském Paganu poškodilo zemětřesení v roce 2016 mnoho slavných chrámů. Ještě před zemětřesením se ale týmu CyArk podařilo naskenovat a zdokumentovat vnitřní a vnější strany chrámů ze země i ze vzduchu. Pomocí získaných dat jsme zrekonstruovali nejslavnější paganské památky ve 3D,“ píše Google na svéím blogu.

CyArk chce ve skenování památek pokračovat. Pomůže tak zpopularizovat různá místa po celém světě, ale zároveň jejich podobu uchovat pro budoucí generace. Pokud by se památkám něco stalo, díky detailním 3D mapám je půjde snadno restaurovat do původní podoby. Modely jsou navíc ve formátu OBJ a se svobodnou licencí CC-BY dostupné na webu Googlu, takže si je můžete i stáhnout a zhotovit na 3D tiskárně.