Hlavní navigace

Google bude tisknout online i z mobilů

21. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez tisku ani ránu

Domácí tiskárny v současné době nemohou nikoho překvapit. Snad v každé domácnosti
vybavené počítačem alespoň jedna trůní, v lepším případě nalezneme i
dvě. Jednu laserovou pro tisk dokumentů a druhou inkoustovou pro
kvalitnější tisk fotografií. Proto už se nad tiskem příliš nepozastavujeme, ale Google přesto chystá velké změny, ba přímo revoluční.

Když Google loni v zimě představil svou vizi operačního systému, překvapil mnohé. Novináři očekávali spíše jakousi upravenou linuxovou distribuci, ale Chrome OS byl více (nebo méně?) než to. Jádrem systému je sice Linux, jedinou dostupnou uživatelskou aplikací však bude internetový prohlížeč Google Chrome. Veškeré aplikace jsou tedy závislé na online prostředí a počítač se stává pouhým terminálem. Takovým systémům se dnes říká Cloud (mrak).

Jehličkové tiskárny už používáme více než 30 let. O historii domácích tiskáren si můžete přečíst na ExtraHardware.

Google samotný nabízí spousty alternativ běžných desktopových nástrojů. Pro dokumenty třeba balík Google Docs, správce online fotografií Picasa, letos přikoupil navíc fotoeditor Picnic, Gmail, Gtalk, zkrátka vše, co běžný uživatel potřebuje. On taky Chrome OS nemíří na výkonné pracovní stanice, ale na pomalejší počítače, nettopy, minibooky či třeba tablety.

Při prezentaci nového systému se jeden z novinářů zeptal, jak to bude s tiskem. Zástupce Google odvětil, že se jedná o zajímavý dotaz a jednou se na tisk určitě zaměří. Odpověď vyvolala negativní reakce a právem. Co je to za OS, který neumí ani tisknout?

Online tiskárna podle Googlu

Jenže minulý týden Google představil službu Print Cloud. Už název napoví, že máme co dočinění s platformou schovanou za mrakem, tedy běžící na jednom či více serverech vzdáleně. Google si celou věc představuje přesně, jako je zachyceno na schématu.

Schéma Google Print Cloud, zdroj: Google

Print Cloud je internetovým rozhraním, které komunikuje s webovými aplikacemi jako Docs nebo Gmail, mobilními telefony a internetovým prohlížečem. Na druhé straně zasílá požadavky (a přijímá stavy) tiskárnám, ať už s nativní podporou (Cloud-Aware) nebo stávajícím (Legacy). Zatím Google ani nezveřejnil zdrojový kód, ale pracuje na doplnění nového API do open source projektů Chromium a Chromium OS. Zároveň oslovil hlavní výrobce tiskáren o možné podpoře v budoucnu.

Celý projekt je teprve v plenkách a vývoj může být dokončen třeba až příští rok. Google je zatím opatrný, více informací a specifikací prý sdělí v příštích měsících. Ale už víme dost na to, abychom si celou věc dokázali představit.

Cloud Print

Jedná se o rozhraní (API), které poběží na serverech Google jako další ze služeb. K připojení budete potřebovat Google ID, tedy přihlašovací údaje stejné jako pro Gmail, YouTube nebo Picasa. V tomto prostředí se budou nastavovat sdílené tiskárny, podobně jako dokumenty Docs. Vytvoříte a připojíte novou tiskárnu, k ní pak přidělíte uživatele, kteří ji budou sdílet.

Tato vrstva řídí veškerou komunikaci (ta bude šifrovaná) a tvoří tiskové fronty. Vše, co půjde do tiskárny, se nejdříve převede do formátu PDF, který zajistí, že se výsledný obraz nebo text už žádným způsobem nezmění (jiné odstavce, písmo, velikost…)

Canon Pixma MP990: umí vše potřebné, má Wi-Fi i Ethernet, dočká se ovladačů pro Cloud Print? zdroj: Alfacomp

Aplikace a klienty

Tisk bude pro veškeré dokumenty nativně dostupný v internetovém prohlížeči a operačním systému Googlu. Pro ostatní zařízení nebo aplikace bude veřejně přístupné zdokumentované API, takže podporu si mohou libovolně dopsat i další. Gigant nevylučuje blízkou dostupnost pro mobilní systém Android, věří si i na iPhone. Pokud budeme chtít tisknout ve Firefoxu, Opeře, IE apod., musí jejich výrobci podporu zajistit, v opačném případě půjde tisknout jen v online aplikacích Google.

Protože se jedná o otevřenou platformu, klientem může být jakékoli zařízení s připojením k internetu. Třeba mobil, moderní fotoaparát s Wi-Fi, Sony PSP, tablety…

Tiskárny

Google si je vědom, že se výrobci nepřetrhnou, aby přišli co nejdříve s nativními tiskárnami Cloud-Aware. Ve skutečnosti mohou tuto platformu úplně ignorovat. Specializovaná tiskárna bude potřebovat zvláštní firmware a síťové rozhraní (Wi-Fi, Ethernet…). Druhou podmínkou už některé modely disponují, otázkou zůstává softwarová stránka.

Pokud by přece jen výrobci Cloud Print ignorovali, bude možné využít obyčejných tiskáren. Na počítačích s Windows, Linuxem nebo Mac OS X v tomto případě musí běžet malý tiskový proxy server. Ten komunikuje běžným systémovým ovladačem se servery Googlu. Nevýhoda je jasná – počítač musí být neustále zapnutý. Ještě existuje možnost, že se firmware s podporou Print Cloud objeví v routerech s vlastními tiskovými servery a jiných zařízeních, ke kterým lze tiskárny rovněž připojit.

Průběh tisku

V případě, že budeme tisknout obsah, který už na serveru Google existuje (zpráva v Gmail, tabulka v Docs), Cloud Print obsah převede do PDF a pošle šifrovanou cestou k tiskárně. Pokud v prohlížeči nebo jiné aplikaci tisknete článek z cizího webu, nejdříve se dočasně přesune na server Google (opět šifrovaně) a pak do tiskárny. Zatvrzelým paranoikům se tato myšlenka jistě nelíbí a považují ji za další cestu, kterou o nás Velký bratr zjišťuje informace.

Obavy bych spíš měl o možnosti nastavení tisku. Google sice tvrdí, že pomocí protokolů XML, JSON a notifikací XMPP nastavení bude fungovat, ale těžko si dokážu představit stejný komfort jako u běžných ovladačů v systému. Třeba měnit rozvržení stránky či aplikovat barevné efekty na malém displeji telefonu.

MMF24

Myšlenka komfortního „bezovladačového“ tisku je v tuto chvíli pouze zajímavým nápadem. Do reálného použití je stále daleko a na cestě je spousta potenciálních překážek, které mohou celý projekt potopit. Ale my už přece víme, že produkty Google se těžko zbavují nálepky Beta :)

Zdroj: Google, Chromium Print Proxy Design