Hlavní navigace

Google bude umět hledat doslova. Bez příkras

15. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google se znovu naučí vyhledávat doslovně. To, co zadáte, bude umět vyhledat, aniž by skloňoval, opravoval, přidával synonyma apod. V rozšířených možnostech hledání se totiž objeví nová položka Verbatim (v české mutaci nejspíš Doslova).

S vyhledávacími algoritmy v poslední době Google dost čachruje. Nedávno zrušil operátor +, protože jej prý stejně používala jen půl procenta lidí a z toho dvě třetiny navíc špatně. Místo toho se plusko použije pro firemní stránky v Google+.

Chystaná změna s doslovnými výrazy se ale dotkne více lidí. Ač mnozí ocení, že Google dokáže nalézt výsledky, i když termín napíšete chybně nebo nepřesně, někdy jste prostě chytřejší než sám Google. Nebo slovo, které opravdu hledáte, přebijí ostatní výsledky kvůli samoopravným mechanismům. Ty teď budou vynechány.

K opravným funkcím patří:

  • kontrola pravopisu
  • zvýhodňování stránek, které jste navštívili už předtím
  • vyhledávání synonym (výrazů stejného významu) a podobných výrazů
  • hledání výrazů se stejným kořenem slova
  • vynechávání některých méně důležitých výrazů (Google zmiňuje např. circa, ale mezi takové jistě patří i např. :-))

Podle informací na blogu Googlu se má novinka ve vyhledávači objevit v nadcházejících dnech. Zatím chybí i v originální verzi, ale kde pak Verbatim hledat, můžete vidět na tomto screenshotu.

Google

CS24

V anglické verzi vyhledávače už Verbatim funguje. Z výsledků jsem ale poněkud rozpačitý. Výraz s Verbatimem a stejný výraz v rovných uvozovkách by teoreticky měl mí stejný počet výsledků, případně bych jich čekal méně právě u Verbatimu. Jenže jich má čtyřikrát tolik. Možná je to kvůli obrázkům a jiným formátům, zatímco výraz v uvozovkách hledá pouze text. Jinak si to vysvětlit nedokážu.

Google Google Google