Hlavní navigace

Google bude ve výsledcích trestat piráty, ale jenom ty malé

13. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počínaje dneškem začne Google přehazovat výsledky ve vyhledávači na základě toho, zdali web obsahuje nějaký warez. Využije přitom hlášení o pirátských adresách (Transparency Report), které mu poskytují sami majitelé autorských práv.

Aktuálně Google každý měsíc dostane přes čtyři miliony žádostí o smazání odkazů, které vedou na přibližně 30 000 různých webů (domén). Vzhledem k tomu, že Google vyhoví přibližně 90 % požadavků a celkově už bylo nahlášeno necelých 130 000 domén, změnu ve výsledcích by mohlo pocítit přes sto tisíc webů.

Google Removal Request

Google Removal Request

Mínusové body v PageRanku ovšem nejsou jediným atributem, který ovlivňuje pořadí na stránce výsledků. Velmi navštěvované weby to zkrátka vyváží jinde a očista Googlu je nemusí ovlivnit. Jak uvádí Danny Sullivan na Search Engine Landu, na černé listině jsou uvedeny také stránky jako YouTube, Facebook, Twitter a další. Google na ně sice bude pohlížet stejně, ale existuje řada jiných nespecifikovaných faktorů, které např. pirátský klip na YouTube udrží nahoře. Z předních míst by ale Google mohl vyřadit menší pirátská doupata.

Tip: Paradox: Majitelé autorských práv sami budují největší databázi warezu

Google na druhou stranu může jen těžko udělat více. Jeho povinností není vyhledávat na webu warez a sám aktivně trestat. Pokud nemá informace (hlášení), že se jedná o pirátské soubory, je pro něj warezová stránka stejná jako třeba článek na vlastním blogu. A vyřadit z výsledků celý web nemůže, dokud mu to nenařídí soud. Být úplně pasivní ale v zájmu Googlu také není, neboť sám prodává aplikace, filmy, hudbu a knihy. (U nás ale ne.)

 

CS24

 

Zdroj: Google