Hlavní navigace

Google bude výchozím vyhledávačem v Opeře až do roku 2014

22. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud používáte prohlížeč Opera, patrně moc dobře víte, jak je to s podporou tohoto nepříliš rozšířeného desktopového prohlížeče ze strany Googlu. Jeho webové aplikace často s Operou nejsou oficiálně kompatibilní, přestože v ní reálně bezproblémově pracují. A když ne, Google se o nápravu příliš nestará. Situace má zkrátka celkem daleko do bodu, kdy bychom ji mohli označit za ideální.

Navzdory této situaci internetový gigant a největší vyhledávač prodloužil partnerství s Operou, takže zde bude působit jako výchozí poskytovatel vyhledávání až do roku 2014. Platí to jak pro desktopový prohlížeč, tak pro jeho mobilní sourozence. Konkrétně smlouva pozbude platnosti 1. srpna 2014. Opera tedy bude propagovat služby od Googlu, což zní právě kvůli občasným problémům s kompatibilitou tak trochu zvláštně. Možná firma nyní věnuje menšímu prohlížeči více péče.

 

Tržní podíl desktopové varianty není největší, celá léta se pohybuje někde okolo jednoho dvou procent. Podle Net Applications drží aktuálně 1,59 %. Pokud se některému produktu ale opravdu daří, pak jde o odnož pro mobilní telefony. Vysoké obliby dosáhla Opera Mini pro „hloupé“ mobily, ani její sestra pro chytrá zařízení s Androidem nebo Symbianem se nemá zač stydět. Podíl norské firmy na osobních počítačích dlouhodobě stagnuje, jinde ale roste. Opera se protlačila také do některých herních systémů od Nintenda (např. konzole Wii).

MMF24

Vstup na podobná teritoria ale nejspíš nebude žádnou zásadní výhrou, primárně uživatelé brouzdají na osobním počítači a na tabletu či chytrém telefonu. Google si zase pojistil svou pozici, podobně platí Mozille za to, aby byl výchozím vyhledávačem ve Firefoxu, a to 300 milionů dolarů ročně.

Zdroj: The Next Web