Hlavní navigace

Google Chat: díky Google+ bude pokec s přáteli snazší

17. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatím fungoval chat, jen pokud jste znali e-mail (nebo adresu pro síť typu Jabber) svých přátel a pozvali jste je ručně. Tak obvykle fungují všechny IM služby. Google to teď chce zjednodušit a do rovnice přidal pluskovou sociální síť. Žádat o pozvání k chatu nebude potřeba, protože u lidí ve vzájemných kruzích se předpokládá, že by spolu chtěli chatovat.

Google tuto funkci nabídl už při spuštění Google+. V chatu jsme mohli mít pouze staré známé z Google Chatu / GTalku, ale mohli jste tam přidat i lidi ze svých kruhů (kteří měli funkci rovněž povolenou). Později se však chat v Google+ omezil jen na ony „staré známé“.

Obnovená premiéra této funkce funguje podobně. Opět si zvolíte kruhy, s jejichž členy (ne)chcete chatovat, nově se však tito lidé přidají do „contact listů“ i mimo Google+. Uvidíte je tedy Gmailu, na mobilu, v Mirandě a jiných klientech.

V chatu Google+ se objeví pouze lidé z nedávných konverzací, kteří jsou zrovna online (seznam bude možné rozšířit i o zbytek lidí a také mezi nimi vyhledávat). V ostatních klientech ale může být pořadí kontaktů jiné. Navíc mají v seznamu prioritu ty kontakty, se které jsme měli jako přátele přidány ještě před zapojením lidí z kruhů. To platí i pro zablokované lidi. Když jste někoho zablokovali v Gmailu a teď jej chcete přidat do chatu pomocí kruhů v Google+, musíte jej nejdříve odblokovat v Gmailu.

Chat v kostce

Protože je popis dost komplikovaný, pořád se opakuje slovo chat, Google, Google+, Gtalk apod., ještě pro jistotu zmíním v bodech, co se vlastně stane.

  • Existuje jeden Google Chat (dále jen chat) s klienty v Gmailu, Google+, iGooglu, Orkutu, Gtalku (desktop + mobil).
  • Doteď bylo třeba nové kontakty do chatu přidat ručně pomocí e-mailu nebo jiného identifikátoru v sítích XMPP (Google Chat, Jabber, Jabbim…)
  • Při spuštění Google+ bylo možné chatovat se všemi lidmi v kruzích, kteří si danou funkci aktivovali (a byl v tom velký guláš). Funkce ale byla rychle ukončena.
  • Nově bude možné do chatu přidat lidi z kruhů, kteří vás rovněž mají ve svých kruzích (navzájem se sledujete, asi se tedy znáte).
  • Ale také můžete kruhy nezatrhnout a nebudete moci chatovat s novými lidmi (mimo tradiční pozvánky skrz e-mail). A platí to i naopak, cizí člověk vás taky musí ručně požádat.
  • Starý způsob je složitější (vyžaduje pozvánku a její přijetí). Nově stačí člověka mít v kruzích Google+ (a on musí mít vás) a mít také povolen rozšířený chat.
  • Starý způsob má prioritu, původní kontakty budou v seznamech vepředu, pokud někoho takového zablokujete, nemůžete s ním chatovat „kruhovým způsobem“, dokud jej znovu nepovolíte.
  • Všechny kontakty včetně těch z kruhů budou dostupné i z klientů třetích stran, na mobilech atd.
  • Kruhy lze aktivovat a deaktivovat zatím pouze v Google+. Změna se ale projeví všude.
  • Když někoho zablokujete v chatu, nadále můžete sledovat jeho příspěvky v Google+.
  • Chaty se archivují v Gmailu pro pozdější dohledání, pokud tuto funkci ručně nevypnete.
  • Přihlášení můžete být z více míst současně.

Nový chat zatím není dostupný plošně, ale bude tradičně nasazován postupně.

Až se novinka dostane i k nám, článek rozšíříme o další detaily a screenshoty. Zatím pouze vaříme z nápovědy.

Aktualizováno 21. 11. (14.00): Google sjednotil Chat už i v českých účtech.

V Google+ si všimněte upozornění v levém panelu.

Google Chat

Rozklepnutím šipky se můžete dostat k nové volbě Nastavení ochrany.

Google Chat

V nastavení si pak určíte, jestli chcete chatovat se všemi kruhy…

Google Chat

… nebo si vyberete pouze některé či žádné.

Google Chat

CS24

Teď už jsou kontakty z kruhů dostupné i mimo Google+, tedy i v Gmailu, Gtalku (na PC i mobilu/tabletu) nebo v klientech třetích stran jako Miranda, Pidgin nebo iChat. Paradoxně ale přímo v Google+ nové kontakty v seznamu nevidím.

Zdroj: Google