Hlavní navigace

Google chce naučit holky a děti kódovat. Na podporu výuky dá 50 milionů dolarů

20. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítače a technologie používáme každý den, ale máme je především k pasivní zábavě. Hrajeme na nich hry, chatujeme na sociálních sítích, pouštíme si videa atp. Aktivně něco tvořit a rozvíjet sebe i své produkty ale umí málokdo. Proto Google založil nový program Made with Code.

Je cílený hlavně na dívky a má je naučit základům kódování. V 80. letech tvořily ženy 37 % absolventů škol se zaměřením na počítače. Dnes, i přesto obrovský pokrok a nové práce v oblasti IT, je absolventek jen 16 %. Firma proto spolupracuje se desítkami amerických organizací zaměřených na výuku dívek a do programu v příštích třech letech nasype 50 milionů dolarů, aby se holky naučily využívat počítače i k práci a kreativní zábavě.

Na hlavním webu má také pět základních projektů, jakýchsi úvodních interaktivních kurzů, jak kódování a skládání komponent využít k vytvoření něčeho nového. Nejde o žádné programování, ale jednoduché hříčky, kde uživatelé budou pouze klikat myší. Díky tomu pochopí, jak fungují například parametry.

V jednom projektu je možné skládat hudbu, v dalších dělat animované GIFy, avatary nebo náramky pro 3D tiskárny. Výsledek lze nakonec stáhnout. Program i kurzy jsou cílené na americké dívky, online tutoriály si ale může vyzkoušet i 50letý tatík z Budějovic.

 

MMF24

Google nakonec není sám, kdo chce dostat holky k počítačům. Ve světě už od roku 2010 fungují bezplatné workshopy Rails Girls, které mají naučit dívky programovat v Ruby on Rails. Akce se uchytila i v Česku, letos už proběhly workshopy v Praze, Brně a Ostravě.

Zdroj: Google