Hlavní navigace

Google čistí Motorolu. Propustí pětinu zaměstnanců a zavře třetinu poboček

13. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V květnu Google úspěšně dokončil nákup Motoroly Mobility. Dva měsíce nato jsme už viděli, jak nová hardwarová divize Googlu negativně ovlivnila hospodaření. Firma měla sice více než miliardu dolarů na tržbách navíc, avšak Motorola skončila v provozní ztrátě 233 milionů a Googlu přibyly dvě třetiny zaměstnanců v divizi, která nedokáže vydělávat efektivně.

" width="560" height="315" frameborder="0">
Motoroly Electrify 2, nejnovější model smartphonu pro americký trh

Deník New York Times ale přišel s informací, že v Motorole nakonec dojde k velké restrukturalizaci. Google propustí pětinu z více než 20 000 zaměstnanců a zavře třetinu z 94 poboček Motoroly po celém světě. Kromě toho chce firma opustit méně lukrativní trhy (takže se ani v ČR nejspíš nedočkáme žádných novinek), přestat vyrábět low-endové přístroje a místo desítek různých modelů se Motorola zaměří jen na pár produktů. To zní jako rozumná politika na oživení firmy.

 

Už jen zbývá odpovědět, kdy se dočkáme prvního zařízení Googlu, které připraví v Motorole. Nabízí se nový tablet či smartphone Nexus, přehrávače Google TV i Chromebooky. Nebo Google nechá výrobu referenčních modelů na partnerech, aby jim dokázal, že s nimi stále počítá a nebude upřednostňovat Motorolu před Samsungem, HTC a jinými značkami?