Hlavní navigace

Snazší hodnocení a prostor pro úkoly. Google Classroom se připravuje na nový školní rok

8. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco Microsoft se na období, kdy se primárně mladší lidé vrací do škol, vyzbrojil levnějším Surfacem Go, Google zase zlepšuje své softwarové řešení pro třídy. Classroom (Učebna) je jako mnoho produktů od uvedeného výrobce zaměřený na spolupráci, méně pak klade nároky na správu, nastavení apod. Kam se produkt rozvíjí dále?

Myšlenka jediného místa, kde se objevují příspěvky, byla dobrá, ale v praxi se stránka pod objemem obsahu prohýbala. Pro lepší přehlednost vznikla nová stránka, kde mohou být organizovány a spravovány domácí úkoly, cvičení, dotazníky apod. Ty seskupíte podle témat, čímž vzniknou tematicky oddělené moduly. V diskuzích mohou účastníci a účastnice pokračovat mj. na hlavní stránce třídy, kurzu.

Efektivnější práce

Další nový nástroj výrazně usnadní život hodnotitelkám a hodnotitelům. Mohou se plynule navigovat od jednoho odevzdaného úkolu ke druhému, které pak ohodnotí známkou i slovně, aniž by museli kamkoli odcházet. Navíc mají k dispozici banku komentářů, takže často opakované fráze nemusí psát znovu a znovu. Tento systém hodnocení je podporován nejen u domácích dokumentů, ale u formátů od Microsoftu, PDF, videí a dalších.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2018/08/gclasstroom-nove-hodnoceni-official.mp4"][/video]

CS24

K dalším novinkám patří snadné kopírování obsahu předchozích kurzů. Pokud chcete např. znovu uspořádat loňský kurz, byť třeba s mírnými modifikacemi, tahle možnost se vám bude hodit. Témata i zadání úloh se zkopírují, ale stanou se z nich jen koncepty. Své studenty a studentky můžete spravovat na jenom místě, na stejné stránce uvidíte profily případných dalších vyučujících a lidí v jiných rolích.

Dále je možné vypnout oznámení z celé třídy/kurzu. Tyto funkce se začínají objevovat v kurzech a třídách v těchto dnech, může ale trvat až několik týdnů, než bude na novou verzi převeden také váš virtuální prostor pro výuku a učení. Příště Google do Classroomu hodlá přidat prostor pro vkládání učebních materiálů. Na spravovaných zařízeních s Chrome OS bude možné vynutit omezený režim při vyplňování formulářů (tj. studující se bude moct v danou chvíli věnovat jen formuláři a neuteče jinam).