Hlavní navigace

Google dohonil Apple. V Play Storu pro Android je už 700 000 aplikací

31. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hurikán Sandy zrušil slavnostní odhalení nových Nexů a Androidu 4.2, Google proto novinky uvedl potichu. Ne že by to nějak zastavilo zájem, média i bez fanfár dychtivě psala o všech detailech nových zařízení i systému. Bez keynote jsme ale byli ochuzeni o čísla, kterými se výrobci vždy chlubí. Třeba že pro Android je v Play Storu připraveno už více než 700 000 aplikací. Stejně velkým katalogem se minulý týden pochlubil i Apple, který v App Storu rovněž napočítal 700 000 aplikací.

Google Play Store

V praxi jde už v těchto řádech o nicneříkající číslo, v různých obchodech navíc těžko porovnatelné. Proč? Apple v září tvrdil, že průměrný uživatel si stáhne asi 100 aplikací a že 90 % položek z App Storu si někdo stáhne alespoň jednou za měsíc. To znamená, že asi 70 000 aplikací jen hnije, protože o ně uživatelé nemají zájem, nebo se k nim vinou velkého obchodu ani nedostanou.

A teď si představte, že Apple má mnohem přísnější podmínky pro uvedení aplikace do obchodu, vyžaduje alespoň nějakou formální kvalitu. Androidový Play Store může zaplnit kdejaký nadšenec. V App Storu jsou jen aplikace, v Play Storu i widgety, živé tapety a další obsah, který za skutečné aplikace nelze považovat. V App Storu je 275 000 aplikací specializovaných pro iPady (a zbytek funguje také, jen se aplikace roztáhne), Google se číslem pro tablety ani nechlubí. Rozhodně ale můžete mluvit o řádu stovek nebo tisíců.

 

CS24

Tím nechci říct, že by App Store byl lepší než Play Store, nebo naopak. Jen už jsou čísla počtu aplikací tak vysoká, že poměřování je absurdní. Chce to novou metriku. Ať provozovatelé ukážou, kolik aplikací má hodnocení pět hvězdiček nebo jen jednu, kolik se jich stáhlo přes milion, kolik ani ne desetkrát.

Zdroj: Business Week