Hlavní navigace

Google už má nástupce Androidu. Do pár let jej prý nahradí Fuchsia

24. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma lety poprvé unikly informace o chystaném systému Fuchsia, který má ambice nahradit Android na všech možných zařízeních. Google na GitHubu zveřejnil zdrojové kódy, které už mnozí přeložili a spustili na mobilech, byť šlo stále jen o nehotové verze systému. A dokončení ještě stále není za dveřmi.

List Bloomberg získal od insiderů informace, jak na tom celý projekt vlastně je. Google prý na vývoj Fuchsie vyčlenil více než 100 lidí. Mezi nimi je o Matias Duarte, který stojí na Material Designem a byl jedním z hlavních tvůrců webOS v době, kdy ještě patřil Palmu.

Podle zdrojů Bloombergu chce Google nový systém do tří let nasadit u domácích spotřebičů, jako jsou hlasově ovládané reproduktory (asistenti). Později zamíří i na notebooky a nakonec, prý do poloviny příští dekády, i na smartphony či tablety. Pro Cnet se však Google vyjádřil, že žádnou roadmapu zatím Fuchsia nemá a jde jen o jeden z mnoha experimentálních open-source projektů.

Insideři tvrdí, že Fuchsia by v budoucna měla nahradit všechny možné varianty Androidu (pro mobily, TV, hodinky, IoT) i Chrome OS. Tím, že jde o nejnovější systém, prý bude nejlépe optimalizované pro nové typy zařízení, které přišly až po prvních smartphonech.

MMF24

Mluví se o vyšší bezpečnosti, rychlých aktualizacích i celkové svižnosti aplikací a prostředí. Důvod může být i politický, díky odlišnému základu by už Google nemusel řešit soudní tahanice s Oraclem, který si nárokuje miliardy dolarů. S jiným počátečním nastavením a podmínkami by se zase mohl vyhnout oplétačkám s antimonopolními úřady.

Fuchsia na rozdíl od Androidu nebo Chrome OS neběží na linuxovém kernelu, ale jádru Zircon postaveném na Little Kernelu od Travise Geiselbrechta. Systém se zbaví problémové Javy. Uživatelské rozhraní a aplikace vznikají ve frameworku Flutter, který pro Fuchsii bude produkovat kódy v googlovském jazyku Dart.