Hlavní navigace

Google Games – jak vypadají herní pecky v síti Google+? [zkušenosti]

22. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stejné jako hry na Facebooku? Ne!

Hry na Facebooku znají snad všichni a pokud chtěl Google na herním poli uspět proti  největšímu soupeři, musel se poučit z jeho chyb a nabídnout ještě něco lepšího, než má Facebook. Zda se mu to podaří, ukáže až čas, ale mně osobně se Google Games líbí mnohem víc než hry na Facebooku. A tady nejde jen o konkrétní tituly, ale hlavně o to, jak jsou integrovány do samotné sociální sítě, jak je řešen systém notifikací, pozvánek a další věci.

Google Games

Google Games jsou v podstatě takovou herní částí sociální sítě Google+. Google se snažil, aby tato herní část byla trochu oddělená od zbytku Google+, ale zároveň aby byla plně integrována. To se mu celkem povedlo a to především díky samostatnému hernímu streamu. Google také klade důraz na bezpečnost a na rozdíl od některých her na Facebooku vás nenutí opustit zabezpečený protokol HTTPS.

Samostatný herní stream

Velkým rozdílem oproti hrám na Facebooku je to, že se notifikace ze všech her zobrazují pouze ve speciálním herním streamu, který najdete v herní části Google+. Toto řešení má spoustu výhod: nikdo vám nezaspamuje stream neustálým oznamováním dosaženého skóre z her, všechna herní oznámení najdete na jednom místě a když nehrajete, tak tento stream nemusíte vůbec sledovat.

Google Games

Jen 16 her… Zatím

V současnosti v Google Games najdete pouze 16 her. Google ze začátku sází především na kvalitu her než na jejich množství. Velmi kvalitní a po celém světě velice oblíbená hra Angry Birds je v Google Games takový hlavní tahoun, ale ani další hry nejsou špatné. Nyní lze očekávat, že již brzy začnou nové hry rychle přibývat.

Seznam všech her z Google Games:

  • Angry Birds
  • Bejeweled Blitz
  • Bubble Island
  • City of Wonder
  • Collapse! Blast
  • Crime City
  • Diamond Dash
  • Dragon Age Legends
  • Dragons of Atlantis
  • Edgeworld
  • Flood-It!
  • Monster World
  • Sudoku Puzzles
  • Wild Ones
  • Zombie Lane
  • Zynga Poker

Google Games Google Games Google Games Google Games

Začalo to investicí…

Že internetový gigant uvede službu Google Games, bylo jasné už od minulého roku, kdy Google investoval do internetové firmy Zynga, která se proslavila zejména díky své hře Farmville na Facebooku. Farmville však zatím v Google Games nenajdete.

Většina her z Google Games jako například Angry Birds funguje bez problémů, výjimečně se sice nějaká ta chyba objeví, ale jsou tu i hry se kterými mám neustálé potíže například City of Wonder, která několik dní nešla vůbec spustit až teprve nedávno začala fungovat, ale nyní zase nefunguje.

Google Games Google Games Google Games

Velice pěkné je zobrazování dosaženého skóre těch, které máte v kruzích, přímo ve hře například v Angry Birds. Nutí vás to neustále překonávat rekordy vaše i ty co vytvořili lidé z vašich kruhů. Hodnotit konkrétní hry nebudu, to je na každém z vás, aby si je vyzkoušel a zjistil, zda ho baví, nebo ne.

Jak odebrat přístup hry k vašemu účtu?

Pokud vás už některá z her přestane bavit a vy ji budete chtít zrušit přístup k vašemu účtu, řešení je celkem jednoduché a najdete ho i v nápovědě pro Google+:

  1. Přihlaste se do služby Google+ .
  2. Na panelu Google+ klikněte na své celé jméno nebo e-mailovou adresu.
  3. Klikněte na možnost Nastavení účtu.
  4. Zvolte položku Přehled účtu (pokud již není vybrána).
  5. Vedle položky „Autorizace aplikací a webů“ klikněte na příkaz Upravit.
  6. Vedle hry, kterou už nechcete hrát, klikněte na odkaz Zrušit přístup.

Druhý pohled od Lukáše Václavíka

Pokud Google nechce fidlat jen druhé housle, musel nabídnout vše co Facebook a ještě trochu navíc. Ze dne na den nemůže rozložení trhu změnit, na to má Facebook opravdu spousty uživatelů i vývojářů. Hry a aplikace byly jedny z nejžádanějších funkcí uživatelů, vývojáři by zase rádi dostali nějaká API, aby na síti mohli stavět vlastní produkty.

První bod je splněn. Uživatelé mají co hrát. Her není moc, vesměs se jedná o tituly, které už na Facebooku či jiné online platformě jsou, nebo se jedná o jejich „klony“. Zde žádná přidaná hodnota Googlu není. Čím ale může hráče dostat, je ono soupeření s přáteli. Třeba hraní Angry Birds mě nebavilo nikdy tak moc, jako když můžu porovnávat své skóre s lidmi z kruhů.

Abych vyzkoušel i něco náročnějšího, týden jsem is hrál se Zombie Lane. Další variace na …Ville od Zyngy, tentokrát se ale staráte o vlastní zahrádku, kterou atakují nemrtví. Opět se povedlo zapojit do hry i lidi z vašich kruhů. Navzájem si můžete posílat dárky, potřebné produkty nebo se navzájem navštěvovat a vydělávat. Což vlastně na Facebooku také můžete. V Zombie Lane jsem vyzkoušel i nákup doplňků, probíhá ihned pomocí platební karty a brány Google Checkout. Google tak získal první příležitost, jak na Google+ přímo vydělávat. Což je důležitější než nějakých dalších pár milionů neplatících uživatelů. Nákupy jsou chytře řešeny – motivují. Nechcete splnit nějakou kampaň, nemáte dost energie nebo nechcete čekat? Zaplaťte třeba dolar a máte to. Což Facebook Credits umí také.

Jedinou podstatnou výhodou je neobtěžující notifikace na zdi, pardon streamu. Nikdo nemusí vědět, že hrajete, pokud si to sám nedohledá. V tom věřím, že se Google poučil z chyb Facebooku.

Google Games mají ale také nevýhody.

  • U Zombie Lane to bylo například časté vypadávání a reload stránky. Pokud to je jednou za 10 minut, opravdu je něco špatně. Ale stále je to beta…
  • V Angry Birds mi zase vadilo, že nemůžu snadno kontrolovat, kdo už překonal mé rekordy v jednotlivých úrovních, abych se k nim mohl vrátit a napravit to. Rovněž bych ocenil zařazení statistiky rozšířených kruhů (vaše kruhy + kruhy vašich přátel), případně všechny veřejné výsledky v jednotné žebříčku. To když na vás vyši přátelé nestačí a vy se chcete porovnat i se „světovou špičkou“. Ano, v souvislosti s online blbinou to zní hloupě :-).

Další hry jsem jen v proletěl, věřím, že by se můj názor nijak nezměnil. K dokonalosti zkrátka ještě pár detailů chybí.

Co mě ovšem nejvíce trápí, je samotné hraní. Ať už jsou hříčky sebelepší, hrát v prohlížeči zkrátka není ono. Možná je to mým povoláním, kdy je prohlížeč zároveň nejlepším přítelem a ve volném čase už nechci to proklaté Chrome, Firefox… ani vidět, možná je to obecný problém všech.

CS24

Moc by (snad nejen) mě potěšilo, kdyby se ty hry daly spustit i na mobilu/tabletu. Půl hodina sezení v čekárně, hodinová jízda autobusem, lehárko ve vaně nebo v posteli, to jsou vhodná místa pro zmíněný typ her. Pokud něco takového Google povolí třeba v Androidu, zabije tím několik much jednou ranou. Nebo Facebook, zkrátka kdo s tím přijde první, získá si mé srdce.

Casual hříčky mají velkou budoucnost, budou se v nich točit ohromné peníze, tak snad se začne myslet i na lidi. Ne že by v mobilech nebylo dostatek her, ale poměřování pindíků v sociální síti má zkrátka jiný rozměr. Applu už to ví, Game Center tuhle funkci dobře plní.