Hlavní navigace

Tohle je garáž, kde před 20 lety vznikl Google

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera to bylo přesně dvacet let od založení dnes největší internetové společnosti. Již v roce 1995 se při studiích na Stanfordově univerzitě potkali Larry Page a Sergej Brin. Přátelé měli stejné koníčky, a tak už o rok později vytvořili vyhledávač BackRub. Na něm si vyzkoušeli, že dokážou vytvořit funkční crawler – robot automaticky procházející webové stránky.

Název BackRub nevydržel dlouho, 15. září 1997 si zaregistrovali doménu google.com. Název je slovní hříčkou k výrazu googol, který označuje jedničku se stovkou nul. O dalších 12 měsíců později se rozhodli, že Google už nebude jen koníčkem, a tak Page s Brinem 4. září 1998 založili vlastní firmu.

TIP: Příběh Googlu aneb jak dva studenti dobyli svět informací

Sídlo bylo v garáži jejich kamarádky Susan Wojcické. Ta se později stala 16. zaměstnankyní firmy. Byla první marketingovou manažerkou a na svědomí měla mj. oslavná loga Googlu, tzv. doodly. Od roku 2014 šéfuje YouTubu.

Z garáže se do kanceláří v Palo Alto přestěhovali až v dubnu 1999, to už měl Google osm zaměstnanců. V srpnu téhož roku přišlo další stěhování, tentokrát do Mountain View 2400 Bayshore. V březnu 2004, kdy bylo googlerů již přes 800, se firma znovu stěhovala. Tentokrát na zatím poslední adresu, do Googleplexu v Mountain View na adrese 1600 Amphitheatre Parkway.

CS24

TIP: Chrome oslavil 10. narozeniny. Proč byl prohlížeč od Googlu tak zásadní?

Susan Wojcická před pěti lety do původní garáže pozvala novináře, velkou galerii fotek najdete na Forbesu. Adresa je 232 Santa Margarita Ave, Menlo Park, Kalifornie. Auto Street View bohužel okolo domu neprojelo, nachází se totiž v boční příjezdové uličce.