Hlavní navigace

Akvizice části HTC byla dokončena. Google získal tým 2000 lidí a patenty

30. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce
Google získal početný hardwarový tým pro vývoj smartphonů, který se dříve podílel na vývoji Pixelů.
Google oficiálně dokončil akvizici části HTC

. Oznámil to dnes na svém blogu, kde vítá ve svých řadách nové posily přicházející z firmy orientované primárně na produkci smartphonů. Ve druhé polovině září loňského roku jsme se dozvěděli, že má Google v plánu koupit nikoli celé HTC, ale jen část hardwarového týmu, který se podílel mj. na vývoji některých Pixelů.

Obchod za 1,1 miliardy dolarů byl oficiálně dokončen. Co reklamní gigant získal? Jednak již zmíněných více než 2 000 zaměstnankyň a zaměstnanců HTC, což by podle TechCrunche měla být zhruba pětina z celé hardwarové divize HTC. Sám se poslední dva roky orientuje na výrobu drahých a luxusních smartphonů Pixel, ze kterých se snaží udělat značku. Dalo by se v podstatě napsat, že se napodobuje Apple a jiné.

CS24

Dále Google samozřejmě získá přístup k patentům, byť neexkluzívní. Připomínám, že Google v roce 2012 dokončil akvizici Motoroly, tehdy mu šlo čistě o patenty. Pro srovnání dodávám, že tehdy reklamní podnik musel zaplatit 12,5 miliardy. V roce 2014 nicméně Motorolu od Google kromě patentů odkoupilo Lenovo za tři miliardy dolarů.

HTC pro Google vyrobilo Pixely HTC pro Google vyrobilo Pixely

Google navíc díky obchodu vstupuje do regionu APAC. Firma uvádí, že Tchaj-pej se stává místem s největším vývojovým střediskem Google v uvedeném regionu. Finanční výsledky HTC za rok 2017 ještě k dispozici nejsou, v přecházejících letech nicméně firma pravidelně končila většinou ve ztrátě. Ta se přitom zvětšovala. HTC se smartphony nekončí. Jak jsem naznačil, stále má dost lidí, kteří na nich mohou pracovat. Jak uvedl dříve Lukáš Václavík, firma již oznámila nástupce modelu U11.