Hlavní navigace

Google Instant: o klik rychlejší vyhledávání

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvě cesty do Říma

Těžko můžeme najít oblast, kam by se mohl vyhledávač Googlu ještě posunout. Vizuální vyhledávání má ještě obrovské rezervy, ale lze ještě zjednodušit psaní klíčových slov? Ano. Jedním směrem je to posun k sémantickému webu, kterému budeme moci rovnou zadávat dotazy „Ve kterém roce se narodil…“ nebo „Kdo vyhrál současně cenu Emmy a Oscara?“. Jenže tato cesta je ještě dlouhá, i když se velmi snaží Wolfram|Alpha.

Druhá destinace je kratší, méně náročná a zkušeného turistu možná ani neosloví. Tudy se zatím vydal Google s technologií Instant, i když nesmělé krůčky jsme vídávali už dříve. Vyhledávač se zjednodušoval, ubývalo prvků a hejblátek a zdůrazňovalo se samotné hledání, resp. zapisování dotazu. Mám na mysli třeba funkci našeptávač (podle zadaných písmen nabízí možné dotazy podle dřívějších hledání) a „Zkusím štěstí“ (neboli první dobrá).

Google Instant

Instant je vyvrcholením našeptávače. Během psaní vám Google nabídne nejen nápady na klíčová slova, ale rovnou hledá výsledky podle složitých algoritmů. Napíšete „f“ a na prvním místě se nabízí Facebook, doplníte „u“ a jako „fu“ vypíchne zábavní (funny) stránky. A když dopíšete ještě „c“, tak nezobrazí nic, protože „fuc“ cenzuruje.

Tím se dostáváme k prvním zádrhelům. Google tuto funkci spustil pouze na doméně .com a ve variantách ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Rusku (další jazyky přijdou později). Proto si s českými stránkami příliš nerozumí, i když vyhledávání samozřejmě funguje. Druhým bodem je cenzura, mírněji filtrování obsahu. Google nechce, aby se dětem při zadávání zobrazoval nevhodný obsah, takže vulgární slova vynechává a výsledky zůstanou prázdné.

Další potenciální rizika se týkají tvůrců obsahu. Hrozí, že uživatelé budou doplňovat/upřesňovat dotaz, aby se dostali, kam potřebují. Tím se upozadí výsledky z dalších stránek. Následkem toho se možná dočkáme nových fint SEO specialistů, aby se web vyskytoval nahoře i v instantním hledání. Stane se něco se statistikami přístupu v Analytics? Nejspíš ne, jen se místo zadaného dotazu zapíše výraz z našeptávače.

Instant ušetří každou vteřinu 11 hodin hledání

Google tvrdí, že by dynamické vyhledávání mělo zrychlit každý dotaz asi o 2–5 vteřin. Typický dotaz nás prý stojí 9 vteřin, ale často se prý stane, že lidé vymýšlejí i minutu a půl. Pokud by všichni používali funkci Instant a zároveň se splnili předpovědi, každý se by se ušetřilo 3,5 miliardy vteřin, tj. 11 hodin každou vteřinu. Z těchto údajů lze také vypočítat, že Google obstarává asi miliardu dotazů denně.

Abyste Instant viděli v akci, mrkněte na následující video, nebo…

…si funkci můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Na stránce google.com se přepněte do angličtiny. Při zadávání dotazu do hlavního pole se ihned přesunete na stránku s výsledky, které se po každém písmenku mění. Řídit se můžete i našeptávačem, šipkou klávesnice nebo myší můžete přeskočit na jiný výraz z našeptávače. Mimochodem to je další změn, předtím bylo v našeptávači deset výrazů místo pěti.

Google Instant

A to je vlastně celé, co Instant umí. S dynamickým vyhledáváním už Google koketoval dříve, třeba s funkcí Realtime nebo v překladači Translate. I samotný vyhledávač už tuto možnost nabízel, například web keyboardr dělá to samé, jen přidává ještě výsledky z Wikipedie, YouTube a dalších stránek, ale využívá přitom enginu Googlu.

Instant funguje v Chrome 5/6, Firefoxu 3, Safari 5 a Internet Exploreru 8. Opera opět nic.

Samotné hledání by nemělo nijak výrazně vytěžovat připojení, určité odezvy v našeptávači však ucítíte. Ajax v podání Googlu by ale měl být optimalizován pro co nejmenší datové přenosy, což stálo zřejmě více úsilí na straně serverů (více cacheování apod.). Funkce by se měla brzy objevit i na mobilní verzi.

Revoluce? Jak pro koho.

Instant funguje první den, to je málo na to, aby si člověk zvykl a mohl vyvozovat nějaké závěry. Až bude Instant lokalizován i do naší mateřštiny, pomůže výše zmíněným základním internetovým turistům. Tedy těm, kteří nevědí jak hledat a ještě pomalu píšou. A těm, kteří používají Google místo Seznamu :-).

Já osobně nejsem zvyklý přes web Googlu vůbec hledat a když už, tak až druhý nebo třetí dotaz, když už jsem na stránce s výsledky. Ten první vždy směřuje do vyhledávacího pole v prohlížeči, případně adresního řádku v Chrome. Klíčová slova datluji rychle, Enterem odešlu. To je návyk, kterého se těžko zbavím. V tuto chvíli a za současných podmínek tedy Instant nedocením. Co vy?

CS24

Naštěstí lze tuto funkci vypnout, případně ji ignorovat a psát klíčová slova jako doteď. Tlačítko „Hledat“ a „Zkusím štěstí“ zůstává, Enter funguje také.

Zdroj: Google