Hlavní navigace

Google I/O 2012: Chrome pro iOS, Google Docs umí editaci bez připojení

28. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google v prvním dnu své tradiční akce pro vývojáře Google I/O vyplýval těžkotonážní munici. To znamená, že odhalil nový Android 4.1 a dost podezřelé zařízení na přehrávání obsahu Nexus Q. A také nový kompaktní tablet Nexus 7. Vlastně, ještě nám ukázal brýle, které z rozšířené reality činí… inu, realitu.

Budoucnost již není budoucností, aspoň ne tak vzdálenou. Když pomineme produkty, jenž si dnes ještě vyzkoušet nemůžeme, měli si druhý den akce na své přijít především fandové prohlížeče Google Chrome. Druhá přednáška se jmenovala Chrome Keynote. Softwarové novinky se navíc obvykle nenachází tak daleko od data nasazení, takže proč se netěšit? Firma nám skutečně ukázala spoustu věcí.

Tip: Google I/O: Vlastní tablet Nexus 7, streamovadlo Nexus Q jako bonus

Ne u všech naleznete přímou vazbu na Chrome, navzdory názvu přednášky. Pro takové Dokumenty Google a jiné služby ale platí, že běží v prohlížeči. Bude tedy prohlížečem, který budete denně používat na spouštění webových aplikací, Googlův potomek? Dobrá zpráva zní, že Google pokračuje ve vývoji a nechystá se z produktu udělat něco, co bychom vidět ani používat nechtěli. Špatná zpráva zní, že se prozatím neplánuje ani žádná revoluce. Internetový gigant v úvodu druhého dne letošní konference pro vývojáře celkově nijak zvlášť nenadchnul.

Mimochodem, vyšel Chrome č. 20

Pokud nás čtete pravidelně, jistě vám neuniklo, že v tomto týdnu vyšel Google Chrome 20. Jubilejní vydání kupodivu nepřináší zhola nic nového, až na širší tlačítko pro otevření nové karty. Vtipně to na svém Google Chrome Blogu shrnul krátký příspěvek, kde si Google sám z častého vydávání prohlížeče dělá srandu. Že prý chápe, že jsme všichni k smrti unavení tím, jak se o něm často píše. Každých šest týdnů vychází nová hlavní verze. Ne pokaždé z ní ale slintáme blahem. Někdy to prostě dopadne tak, že vývojový tým opraví stovky chyb a tím to končí. Je to případ i dvacáté řady Chromu. Máme prý nechat automatické aktualizace pracovat, s verzováním si nedělat starosti a postupně přijímat nové funkce.

Google IO 2012 Chrome Keynote

Google IO 2012 Chrome Keynote Google IO 2012 Chrome Keynote  Google IO 2012 Chrome Keynote Google IO 2012 Chrome Keynote

Chrome má 310 milionů uživatelů

Pojďme se už ale podívat, co bylo předmětem přímo na keynote. Nebylo toho mnoho, takže si novinky rychle projedeme. Celá akce začala tak, jako později skončila, a sice logem prohlížeče zařícím na plátně za přednášejícím. Podstatnější informace na něm ale problikávaly v průběhu keynote. Nešlo to jinak, Google prostě musel začít s pár statistikami. Chrome podle něj má v současnosti okolo 310 milionů aktivních uživatelů. Minulý rok na stejné konferenci oznámil „pouhých“ 160 milionů lidí. Působivé číslo na tak mladý prohlížeč, že? I Chrome přirozeně stárne, tržní podíl ale stále a velmi úspěšně navyšuje. Závidět může Microsoft i Mozilla.

 

Uživatele skrze Chrome přenesou každý den 1 TB dat a napíší v něm 60 miliard slov. Trochu bizarně působí 13 let, které podle všeho denně uspoří přednačítání stránek. Údajně je Chrome nejpopulárnějším prohlížečem na světě. Pokud se ale budeme bavit o číslech, trochu o tom pochybujeme. Z hlediska oblíbenosti mezi uživateli ale klidně vést může; kdo si ho vybral, patří obvykle ke skupině spokojených uživatelů. Komu Chrome nevyhovuje, ten ho nepoužívá.

Internetová populace prý čítá celkem 2,3 miliardy lidí. Rychle se rozšiřuje uživatelská základna smartphonů. Vzhledem k tomuto trendu je pro Google velmi logické a důležité, aby pokryl co největší počet platforem. Vedle chytrých telefonů s velkými dotekovými obrazovkami se prosazují ještě rozměrnější tablety. Na trhu nyní působí přenosná zařízení různých velikostí s tvarů. Google ví, že dávno nestačí mít prohlížeč pro hlavní desktopové platformy, tj. Windows, OS X a Linux. Kdepak, Google pokrývá osobní počítače, smartphony i tablety.

Google IO 2012 Chrome Keynote

Chrome přichází na iOS ještě dnes

Pokud chcete, dokonce si můžete pořídit počítač, kde najdete Chrome a nic než Chrome. Chrome OS popravdě pokryje základní potřeby běžného uživatele. Nebavme se o operačním systému, ale o samostatném prohlížeči Chrome. Google jím postupně začne nahrazovat původní browser v Androidu. První vlaštovkou bude tablet Nexus 7, kde už Chrome zaujme pozici výchozího prohlížeče. Ostatní si do svého mobilního zařízení tímto systémem mohou jmenovaný prohlížeč stáhnout a nainstalovat alespoň ručně. Googlova mobilní platforma samozřejmě není jediná na světě, proto vývojáři dali dohromady Chrome pro velmi populární iOS. Na toto oznámení jsme netrpělivě čekali a konečně jsme se dočkali.

Google IO 2012 Chrome Keynote

Google IO 2012 Chrome Keynote Google IO 2012 Chrome Keynote Google IO 2012 Chrome Keynote  Google IO 2012 Chrome Keynote  Google IO 2012 Chrome Keynote

Chrome bude dostupný pro iOS 4.3 a novější. Aplikaci by neměla chybět žádná z důležitých funkcí. Nebude scházet anonymní režim, bude zde rovněž fungovat synchronizace dat. Google si dal hodně práce s tím, aby nám ukázal, jak krásně synchronizace funguje. Můžete plynule přecházet mezi počítačem, tabletem a telefonem, pokud chcete. Chrome vám pokaždé nabídne otevřené stránky z ostatních přístrojů, k tomu budete mít pokaždé k dispozici své záložky a hesla, prostě všechno. K podporovaným zařízením se tedy přidává iPhone a iPad. Novinka by měla být v App Storu dostupná ke stažení ještě dnes.

Google IO 2012 Chrome Keynote

Kromě nově podporovaných platforem jsme viděli v podstatě pouze starší funkce. Chrome Sync je ale navzdory svému (ovšem stále nízkému!) věku pěkně propracovanou a velmi funkční záležitostí. Čím více počítačů a tabletů doma máte, tím spíše ji oceníte.

Jednou z velkých výhod Chromu je, že na obrazovce zabere mnohem méně místa než výchozí Safari, zbude více prostoru pro web. Nevýhodou je pomalejší vykreslování. Kvůli politice Applu nemůže Google použít vlastní vykreslovaný javascriptový engine V8, ale ani Nitro, které používá Safari. Proto je podle benchmarků vykreslování Chromu pro iOS asi třikrát pomalejší. To ale Google dohání funkcemi.

Google Drive: klient je dostupný v iOS a Chrome OS

Řeč přišla na Gmail a další webové aplikace. Ty tvoří základní část toho, co nám Google nabízí. Prohlížeč je fajn věc, ale kdyby neměl co zobrazovat, byl by k ničemu. Populární webmail Gmail prý používá již 425 milionů lidí. Zřejmě hodně těží z masivního rozšiřování Androidu. Kdo na Androidu nepoužívá Gmail a další služby od Googlu, má docela těžký život. Letos v lednu měla mít e-mailová služba okolo 350 milionů uživatelů. Žádné novinky v oblasti pošty ale oznámeny nebyly, jen toto pěkné číslo.

Google IO 2012 Chrome Keynote

Revoluce zatím nepřijde ani do Google Drive, platforma se bude v první fázi rozšiřovat. Klient pro tuto službu se chystá na iOS a Chrome OS. Doplní tak stávající podporované systémy, nimž patří Windows, OS X a Android. Synchronizované úložiště je tak po Chromu druhou službou od internetového giganta, která konečně atakuje iOS. Jsme docela rádi, že se Google nedrží exkluzivně vlastního mobilního operačního systému. Na nepodporovaných strojích se musíte spokojit s webovou verzí Google Drive. Lepší než nic, nemyslíte? Nicméně, i na iPadu nyní můžete upravovat dokumenty a dělat spoustu dalších věcí v nativní aplikaci. To je pozitivní, vždyť jde o nejpoužívanější řadu tabletů.

Google Drive můžete stahovat z App Storu, vyžaduje iOS 5.0 nebo novější. Z předváděčky programu stojí za vypíchnutí vyhledávání v obrázcích. Google proskenuje obsah snímků a podle toho vám ukáže správné výsledky. V ukázce jsme viděli typicky pojmenovaný obrázek, IMG_9824.jpg, jehož obsahem byla mohutná pyramida. Aplikace ho dokázala najít, když uživatel zadal klíčové slovo „pyramida“. Kromě prohlížení, úprav a spolupráce si můžete dokumenty z cloudového úložiště Google Drive ukládat do svého mobilního zařízení, aby byly dostupné bez internetu. Příznivci Applu klienta jistě ocení. A když už hovoříme o situacích, kdy nemáme po ruce připojení...

Google IO 2012 Chrome Keynote

Offline editace dokumentů v Google Docs je realitou

Při ukázce spolupráce více lidí bylo odhaleno, že Dokumenty Google konečně podporují dlouho očekávané úpravy v režimu offline, byť prozatím jen u textových dokumentů. I ve chvíli, kdy nebudete mít k dispozici připojení k internetu, můžete pokračovat v psaní. K ruce přitom v takové situaci máte nadále všechny důležité funkce. Jakmile se váš počítač opět připojí, změny se uloží a sesynchronizují s cloudem. Pokud někdo během výpadku pracoval na stejném dokumentu, změny se posléze ukáží také na vaší obrazovce. Nejlepší je, že tato žhavá funkce je k dispozici nám všem od dnešního dne. Běžte si ji ihned vyzkoušet.

Google IO 2012 Chrome Keynote

Co se stane, když během úprav v offline režimu omylem vypnete prohlížeč? Vašemu dokumentu by se nic stát nemělo! Co s ním udělá regulérní pád aplikace, to nám nejspíš prozradí až praxe. Avšak již v tuto chvíli víme, že offline editace prozatím funguje pouze ve Chromu, uživatelé ostatních prohlížečů mají smůlu. Nápovědu k funkci najdete na webu Googlu. Pokud jde o tabulky a presentace, na těch se ještě pracuje, pro ně by ale měla firma úpravy bez připojení zprovoznit v dohledné době.

MMF24

Rozloučíme se s vámi stejným videem, které pustil Google na samotný závěr své keynote. Rozdávat počítače s Chrome OS ale opravdu nebudeme. Každý účastník I/O 2012 jeden Chromebox dostal. Zbytek obrázků hledejte v galerii.