Hlavní navigace

Google kompletně překopal RSS čtečku Reader a zrušil původní sdílení

1. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud používáte webovou RSS čtečku Google Reader, možná vás včera v noci čekal menší šok. Google v rámci redesignování všech svých produktů služby zjednodušuje, což je výhodou i problémem Readeru.

Ubylo tlačítek, takže navigace vypadá srozumitelněji, stránka je čistší. Jenže čistku schytaly i funkce, pro někoho možná ta hlavní – sdílení. Složky, štítky, jednotlivé články jste dosud mohli sdílet s ostatními uživateli Readeru, kteří je viděli ve svých přehledech novinek. Odstranilo se i tlačítko Like.

Google Reader Google Reader

Jenže Google chce sjednotit i sdílení a jako hlavní platforma bude sloužit Google+. Teď ovšem můžete sdílet pouze jediný článek tím, že mu přidáte štempl +1 a pak nasdílíte v Google+ lidem ve svých kruzích (či veřejně). Tedy stejně, jako byste článek „pluskovali“ přímo na daném webu, případně ručním zkopírováním odkazu do Google+. Google tvrdí, že už není cesty zpět a že takhle je to pro uživatele lepší.

Google Reader Google Reader

Osobně se domnívám, že Reader nikdy nebyl službou pro masy, které o RSS výstupech na webech nemají vůbec tušení (zde RSS Cnews), případně jen náhodou klepnuli na ikonku oranžového vysílače v prohlížeči. RSS je vhodné pro ty, kteří si nevystačí s Novinkami a Seznamem, ale pro uživatele, jež se denně brodí desítkami webů. V takovém případě potřebuji pokročilý nástroj pro třídění článků. Blbuvzdornější Reader bude pro mnohé cestou zpět nejen kvůli dřívějšímu sdílení, ale také proto, že se více plýtvá místem a na stránce najdete méně informací než dříve. Ale na první pohled Reader vypadá pěkně, to ano.

Google Reader

Kromě sdílení v Google+ lze odkazy na články posílat i do jiných služeb, jež si zvolíte v nastavení. Nechybí Twitter, Facebook, Blogger, MySpace, Reddit, Delicious a další. Ostatním lidem můžete exportovat ve formátu OPML všechny své odběry a nově také jako JSON tyto aktivity.

Google Reader

MMF24

Co myslíte vy? Používáte vůbec GReader nebo jinou RSS čtečku? (Mimochodem: již brzy bude aktualizována také čtečka pro Android.)

Zdroj: Google