Hlavní navigace

Google vám řekne, že vaše hesla stojí za starou bačkoru

4. 10. 2019

Sdílet

Tohle vaše heslo už zná celý internet, to další používáte na více službách najednou a pak tu máte i několik slabých, snadno rozlousknutelných. Takhle nějak vypadá nová kontrola hesel od Googlu. Pokud používáte prohlížeč Chrome, přihlašovací údaje si do něj ukládáte a data zároveň synchronizujete s googlovskými servery, na passwords.google.com si nově můžete nechat ověřit kvalitu zabezpečení. A na stejném místě hesla rovnou také změnit.

Webový správce zobrazí všechny uložené údaje z Chromu či aplikací pro Android a při kontrole vám opravdu prozradí, které hesla jsou slabá, která již byla prolomena a která používáte duplicitně. Podle Googlu je na internetu přes čtyři miliardy kompromitovaných uživatelských jmen a s nimi spojených hesel. Firma se tak všemi prostředky snaží uživatele přesvědčit, aby nezapomněli na správné zabezpečení. Tj. používat silná a unikátní hesla pro každou službu/web zvlášť.

TIP: Google se připravuje na internet bez hesel. Nahradí je otisk prstu

Již v únoru představil doplněk pro Chrome, který vás upozorní na kompromitované údaje, v budoucnu chce tuto funkci integrovat přímo do prohlížeče. Kontrola přímo na webu s tím úzce souvisí. V jednoduchém průvodci Google upozorní na problematická místa rovnou doporučí nápravu (tj. změnu hesla). A protože je databáze synchronizovaná, změny se rovnou projeví ve všech prohlížečích či mobilech.

KL24

google sync passphrase Když si účet zabezpečíte vlastní heslovou frází, k heslům se nedostane ani Google

PS: Kontrola na webu nefunguje, pokud má účet chráněný vlastní heslovou frází (tzv. master heslem). Takovou možnost bychom vám rozhodně doporučili, neboť díky ní se k přesnému znění hesel nedostane ani Google. A pokud nevěříte jemu ani jeho šifrování, pak můžete využít řadu jiných správců hesel jako Enpass, LastPass, KeePass apod.

Zdroj: Google