Hlavní navigace

Google má lepší vyhledávač obrázků. Najde animovaný GIF i transparentní PNG

20. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google do svého vyhledávače obrázků přidal dvě užitečné novinky. V poslední době na sociálních sítích zažívají renesanci animované gify, Google proto přidal do filtrů další typ obrázků. Stačí ve výsledcích zvolit Vyhledávací nástroj | Libovolný typ a v této nabídce vybrat Animovaný. Jen je škoda, že výsledné náhledy jsou pouze statické, rozpohybuje je až kliknutí.

Animovaný GIF

K tomu přibyl ještě jeden filtr pro průhledné obrázky, tedy ty s alfa kanálem. V praxi jde o formáty GIF nebo PNG, ale průhlednost zvládne i WebP od Googlu. Jeho penetrace je však tak malá, že na něj nejspíš vůbec nenarazíte. K čemu je transparentní obrázek dobrý? Obvykle je v něm ořezán hlavní objekt, který pak můžete v grafickém editoru snadno vložit na jiné pozadí, aniž by kolem nějak zůstala bílá či jiná plocha.

Transparentní PNG 

Doteď jste také mohli najít přímo GIF nebo PNG, ale pouze na úrovni formátu. V modelovém příkladu byste například mohli zadat „cat filetype:png“ či „cat filetype:gif“, Google by však našel i neanimované a netransparentní obrázky.

 

Zdroj: GOS