Hlavní navigace

Google nakonec za „nelegální“ sběr dat z Wi-Fi sítí pokutu nedostane

15. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si pamatujete, když před necelými dvěma roky vypukla velká aféra proti Googlu, který prostřednictvím svých aut pro Street View zároveň zaznamenával provoz z Wi-Fi sítí. Z Evropy se přesunula také do USA, kde případ zrovna vrcholí.

Americké úřady (konkrétně FCC) nakonec nebudou Google trestat za to, že data osobní data sbíral. Podle vyšetření vyšlo najevo, že firma mezi roky 2007 a 2010 skutečně stahovala pouze informace z nezabezpečených sítí, ale nikdy je přitom žádným způsobem nezneužila.


Auta pro snímkování Street View, foto: Google

Jak už jsme si vysvětlovali před časem, k otevřeným sítím má prakticky přístup každý. Chybou Googlu je, že původně chtěl sbírat jen MAC adresy a názvy sítí pro svou databázi hotspotů, ale nakonec se u mě našly gigabajty zaznamenaných packetů. Jenže snímkování proběhlo v jedoucích vozech, za tak krátkou chvíli se sbíraly pouze malé útržky dat, které nejspíš ani nebylo možné nějak analyzovat a narušit tím soukromí uživatelů (ti si jej narušili sami tím, že surfují přes nešifrovanou síť).

 

CS24

FCC však chce Googlu udělit pokutu 25 000 dolarů kvůli záměrnému zdržování při vyšetřování. Prý se několik měsíců čekalo na e-maily a identifikaci člověka, který měl sběr dat na svědomí. Google se proti tomuto rozhodnutí může odvolat, ale vzhledem k výši pokuty nejspíš bude rád, že je vyšetřování u konce.

Zdroj: TechCrunch