Hlavní navigace

Google nebude Oraclu platit 6 mld. Sám naopak žádá odškodnění

10. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná víte, že spor mezi Oraclem a Googlem ohledně Androidu pravděpodobně dopadne dobře pro stranu obžalovaných. Porota v květnu rozhodla, že Google neporušuje žádné patenty, ale nadále nebylo dořešeno, co s těmi několika řádky zkopírovaného kódu, který byl ve specifikacích Androidu objeven.

Android

Původně měl Google kvůli porušení autorských práv zaplatit odškodnění ve výši 300 000 dolarů, nakonec se ale Oracle vzdal a požadoval po Googlu jen nula dolarů. Ano, nic. Překvapilo to i soud. Oracle to samozřejmě nechce úplně odpískat, ale rád by ukončil stávající případ, aby se mohl co nejdříve odvolat a znovu se pokusit získat odškodnění a případně licenční poplatky do budoucna.

Než k tomu ale dojde, ozval se Google, který za soudní výlohy požaduje přesně 4 030 669 amerických dolarů. To jsou tisíce hodin právníků, zpracování podkladů pro porotu a další administrativní záležitosti.

Nikdo už nejspíš nevěří, že by Oracle mohl proti Googlu uspět. První z velkých kauz mezi giganty tak možná skončí ostudnou porážkou. Pro Google to ale neznamená konec problémů. Nepřímo je napadán ze strany Microsoftu, Applu, RIMu či Nokie. Tyto společnosti totiž vyhrožují rovnou výrobcům koncových produktů.

 

Zdroj: Business Insider, Groklaw