Hlavní navigace

Přes Google Pay už lze platit i v českých e-shopech. Funguje to jako PayPal

28. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Již v roce 2006 Google spustil platební službu Checkout konkurující slavnějšímu PayPalu. Ve světě se nikdy příliš neuchytila, ale v Mountain View jí dávají novou šanci. Od letoška je součástí Google Pay, jedné peněženky pro placení kdekoliv. S Google Pay můžete platit v kamenných obchodech bezkontaktně pomocí mobilu, stejně pojmenovanou službou nakupuje za aplikace na Androidu nebo jiný obsah v obchodě Play a Pay teď slouží i pro nákupy v e-shopech. Pokud obchod implementuje tlačítko Buy with G Pay, můžete v něm jednoduše zaplatit na pár kliknutí.

G Pay v tuzemských e-shopech

Co je hlavní, tato novinka je konečně dostupná i v Česku. Google Pay je nově součástí platební brány GP webpay, kterou používá přes 2000 českých, slovenských a rumunských e-shopů. Mezi nim najdete Cinestar, České dráhy, Datart, Dr. Max, T-Mobile, Slevomat, Sportisimo, Ticketpro, Zoot a další.

Brána v Datartu již tlačítko G Pay obsahuje
Brána v Datartu již tlačítko G Pay obsahuje
Platba přes G Pay u T-Mobilu
Platba přes G Pay u T-Mobilu
Vyberete kartu a tlačítkem Pokračovat zaplatíte
Vyberete kartu a tlačítkem Pokračovat zaplatíte
Cinestar zatím G Pay nenabízí, přestože bránu GP webpay využívá
Cinestar zatím G Pay nenabízí, přestože bránu GP webpay využívá

Průběh placení

  1. Funguje to tak, že v objednávce vyberete jako platební metodu kartu.
  2. V nově otevřené bráně budete mít na výběr ruční vložení údajů z karty, služby Masterpass, MasterCard Mobile a právě G Pay.
  3. Pokud jste v prohlížeči na počítači nebo mobilu přihlášení k účtu na Googlu a máte v něm zaregistrovanou platební kartu (kvůli oněm aplikacím pro Android apod.), pouze kliknete na tlačítko Zaplatit.
  4. Následně vybere požadovanou kartu a dáte Pokračovat. A je zaplaceno.

Google Pay pro placení v e-shopech není jinak vázaný na mobilní bezkontaktní platby a omezenou podporu českých bank. Do účtu na pay.google.com můžete přidat libovolnou debetní nebo kreditní kartu.

ICTS24

Tlačítko G Pay nicméně není dostupné automaticky všude tam, kde se používá brána GP webpay. Tlačítko jsem viděl například v Datartu nebo T-Mobilu, kde je brána napojena na účet České spořitelny. Jenže například Cinestar tam tlačítko nemá, možná kvůli bance UniCredit, možná z jiného důvodu. Podrobnosti zjišťujeme.

Podle Igora Žganjera, generálního ředitele Global Payments Europe provozujícího GP webpay, mohou e-shopy nasadit tlačítko G Pay rovnou od objednávacího formuláře. Nakupujícím tím ušetří krok s přesměrováním na platební bránu, kde ještě musí vybrat konkrétní metodu (karta, Masterpass, MC Mobile, G Pay). V tuto chvíli ale takovou možnost pravděpodobně žádný z e-shopů nevyužívá.