Hlavní navigace

Přichází Google Pay. Nahrazuje Google Wallet a Android Pay

Sdílet

 Autor: Redakce

V máločem má Google takový zmatek jako v platebních službách. Teď je všechny konečně sjednotí pod jeden balík nazvaný Google Pay. Stejně jako Apple Pay nebo Samsung Pay bude sloužit pro placení mobilem v obchodech, obstará online platby na webu, v aplikacích a také bude sloužit pro posílání peněz mezi přáteli. Nahradí asi tak čtyřicet předchozích služeb. Ne, to samozřejmě přeháním, ale bylo jich hodně. Počítejte se mnou.

  • V roce 2006 vzniká Google Checkout, platební brána konkurující PayPalu. Sloužila jako peněženka s přednabitým kreditem i prostředník mezi kartou a e-shopem.
  • V září 2011 přišel Google Wallet určený pro NFC platby mobilem na bezkontaktních terminálech.
  • V listopadu 2011 se sjednotil Checkout a Wallet. Jedna služba byla určena pro placení mobilem na prodejnách, v e-shopech i mobilních aplikacích. Sloužila i pro úschovu věrnostních/klubových karet.
  • V roce 2013 Checkout definitivně skončil a Wallet se naučil posílat peníze mezi uživateli díky propojení s Gmailem.
  • Na jaře 2015 přichází Android Pay. Wallet přišel o možnost uchovávat věrnostní karty i NFC placení. To bylo doménou nové aplikace.
  • V roce 2017 byl spuštěn Pay with Google, další tlačítko konkurující PayPalu, které mělo urychlit platby na webu a v mobilních aplikacích.
  • Na konci roku 2017 tady byl Android Pay pro NFC placení (fungující i v ČR), u nás nedostupný Wallet pro placení mezi uživateli, u nás nevyužívaný Pay with Google a ještě zvláštní účetní systém pro Google Play.

V roce 2018 by již všechno mělo být Google Pay. (Zhruba tak, jako před sedmi lety bylo všechno Google Wallet.) Dává to smysl. Android v názvu by byl matoucí, když jedna služba bude fungovat napříč zařízeními/platformami. Obstará placení i na iOS a v desktopových prohlížečích. Zatím však není potvrzené, že by všechny funkce Google Pay byly dostupné i u nás. Posílání peněz mezi uživateli zatím funguje jen v USA a Británii.