Hlavní navigace

Google posiluje v mobilních platbách. Podepsal dohodu s americkými operátory

24. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

V roce 2010 se v Americe zformovalo sdružení Isis Wallet, za kterým stáli největší tamní mobilní operátoři AT&T, Verizon a T-Mobile. Společnosti si dali za cíl vytvořit jednoduchý systém mobilních plateb založený na virtuálních kartách v mobilech podporujících NFC. Google o rok později představil vlastní peněženku, která umí totéž.

Žádný ze systémů nebyl kdovíjaký hit. NFC platby se v USA začaly výrazněji šířit, až když loni na podzim představil Apple svou službu Pay, která je opět variací na peněženky Wallet a Isis, jež se mezitím stihla přejmenovat na Softcard. (ISIS je zkratkou Islámského státu, tak proto.)

Před čtyřmi lety ještě ve Státech bylo málo bezkontaktních terminálů, starší řešení navíc měla méně pohodlné mobilní aplikace a málo podporovaných bank/karet. Apple integroval Pay přímo do iPhonů, rovnou podepsal dohodu s největšími bankami a karetními společnostmi, čímž nakopl celý trh. Zpětně z něj mohou těžit i ostatní, protože NFC platby jsou univerzální bez návaznosti na nějakou platformu.

 

KL24

Google se teď proto spojil s konsorciem stojícím za Softcardem a nakoupil od nich některé technologie a patenty týkající se mobilních plateb. Zároveň má s AT&T, Verizonem a T-Mobilem dohodu, že operátoři nainstalují Google Wallet na všechny nově prodávané telefony s Androidem KitKat a novějším.

Zdroj: Google